Defrişări şi ilegalităţi în Parcul Tineretului din Bucureşti

Parcul Lumea Copiilor, Tineretului, defrişare fără aviz, 14 mai 2014.
Parcul Lumea Copiilor, Tineretului, defrişare fără aviz, 14 mai 2014. (Grup Salvaţi Parcul Tineretului, Facebook)

În jur de 50 de copaci au fost puşi la pământ de buldozere în Parcul Tineretului, miercuri, pentru a face loc unui ansamblu rezidenţial ce se va întinde pe aproximativ două hectare de parc. Tăierea copacilor a fost făcută fără aviz de defrişare de la Primăria Capitalei, motiv pentru care Poliţia Locală Sector 4 a amendat făptuitorul, S.C. CONSTRUCTII LOCUINTE NOI CHI SRL cu suma de 5000 de lei.

Tăierea copacilor este însă doar vârful unui lung şir de ilegalităţi începute în 2003 - 2005 în urma cărora mai dispare încă o porţiune de spaţiu verde din Bucureşti, unul dintre cele mai poluate oraşe din Europa.

Suprafaţa unde s-au tăiat copacii, aflată la marginea parcului, a devenit proprietate privată în urma unei cumpărări de drepturi litigioase (reţetă consacrată prin care vaste suprafeţe verzi au fost retrocedate unor varii grupuri de interese cu speze la primării) pe ea urmând a se construi bloculeţe pentru locuit, în pofida faptului că legea interzice categoric construcţiile pe spaţiile verzi.

Fosta proprietară a terenului, o doamnă pe nume Marioara Micşunescu a obţinut unui teren de 20.107 metri pătraţi în Parcul Tineretului după ce a încheiat, între 2003 şi 2005, mai multe contracte de cumpărare a drepturilor litigioase cu persoane care au dobândit aceste terenuri în baza Legii 18 din 1991, conform autorităţilor, şi cu încălcarea legii 213/1998, conform dlui Dan Trifu, vice-preşedintele Eco-Civica, ONG implicat activ (şi cu succes) în salvarea a numeroase spaţii verzi din Bucureşti.

"În perioada anilor 2004-2005, când s-a elaborat şi s-a avizat Planul de Urbanism Zonal al Parcul Tineretului am observat că există rezerva de retrocedare în parc - 6 hectare - şi l-am întrebat personal pe primarul de atunci, Videanu ce înseamnă asta. 'Păi sunt cereri de retrocedare şi să le dăm într-un capăt... să nu....' 'Păi zic, dar de unde ştiţi dvs că vor primi retrocedarea atât timp cât legea 213 interzice retrocedarea domeniului public?' Păi da, dacă îşi iau hotărâri judecătoreşti, este în avantajul autorităţilor locale şi al cetăţenilor ca terenurile să rămână pe vechiul amplasament'" a redat Dl Trifu conversaţia cu Videanu, în cadrul unui interviu acordat Epoch Times.

"A început cu dna Micşunescu care a cumpărat mai multe loturi de 200, 300 mp în Parcul Tineretului şi tot primăria i-a aprobat să le concentreze pe toate la marginea parcului, într-un lot de 2 ha. Totul a fost premeditat şi aveau toate bazele legale să nu procedeze în felul acesta. Cei care n-au avut speze la primărie, au rămas cu terenuri în mijlocul parcului iar cei ce au reprezentat interesele unor anumite grupuri, în speţă cei ce au cumpărat drepturi litigioase, au primit terenurile la marginea parcului.

"Chiar atunci într-o emisiune TV, i-am spus domnului primar că avem terenurile de vis-a-vis din zona Văcăreşti, în care primăria municipiului avea mai multe ha în proprietate. I-am zis daţi-le acolo, pentru că e aceeaşi valoarea, a terenurilor. 'Nu nu', ne-a răspuns Videanu. (...) După aceea am aflat de ce. Dna Micşunescu şi-a adunat loturile, le-a concentrat într-un singur loc, Sun Plaza şi-a făcut mall-ul acolo şi a terminat şi cu terenul acolo. Deci s-au urmărit interesele personale sau de grup, nicidecum interesele cetăţenilor, aşa cum obligă legea şi statutul funcţionarului public."

Anii au trecut şi, deşi conform OUG 114/2007 (Legea Spaţiilor Verzi), lucrările de construcţii pe spaţii verzi sunt strict interzise, proprietara terenului a obţinut totuşi dreptul de a construi pe terenul obţinut la margine de parc. În 2012, Curtea de Apel Bucureşti a emis o sentinţă judecătorească prin care l-a obligat pe primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, să emită autorizaţia de construire pentru un cartier de vile cu două etaje şi mansardă, pe terenul de 2 hectare din parcul Tineretului.

Piedone susţine că a refuzat să emită autorizaţia de construire din 2009 până în 2012, motiv pentru care proprietarul, Mărioara Micşunescu, l-a dat în judecată. Cum de primăria sectorului 4 a pierdut procesul rămâne un mister, în condiţiile în care ONG-urile câştigaseră o serie de procese în zonă iar PUZ-ul în baza căruia se cerea autorizaţie de construcţie (PUZ în care, supriză, respectiva zonă apărea ca şi construibilă, deşi era parc) îşi pierduse valabilitatea în urmă cu doi ani.

"Nu ştiu cum a putut pierde primăria sectorului 4 căci avea de partea ei legea, mai ales că PUZ-ul Tineretului îşi pierduse valabilitatea şi terenul revenea la funcţiunea de V1, iniţială.", a rezumat Dan Trifu situaţia.

Reamintim că, în conformitate cu OUG 114/2007 "Schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi şi/sau prevăzute ca atare în documentaţiile de urbanism, reducerea suprafeţelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora. Actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută".

Au trecut alţi doi ani şi firma Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL a băgat excavatorul şi drujbele pe terenul din Parcul Tineretului care a aparţinut Mărioarei Micsunescu, în pofida nulităţii absolute de care ar fi trebuit să fie lovită autorizaţia de construcţie, defrişand 50 de copaci, pentru a face loc unei vile. În total însă, pe zona verde se intenţionează construirea a 6 vile cu două etaje şi mansardă deci urmează defrişarea a încă cel puţin 250 de copaci. 5000 de lei amenda - cât a plătit antreprenorul, vor fi recuperaţi rapid din vânzarea unui metru pătrat construit de apartament. Să nu mai vorbim de lemnul copacilor.

Cetăţenii din zonă şi ONG-urile nemulţumite de tăierea copacilor din parc au sesizat Garda de Mediu, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Poliţia locală Sector 4, care a dat şi amenzi.

Directorul executiv al Direcţiei de Mediu din cadrul Poliţiei Locale a Sectorului 4, Eugenia Talău, a confirmat faptul că S.C. Construcţii Locuinţe Noi CHI SRL nu deţinea aviz de defrişare, motiv pentru care a fost amendată cu 5000 de lei. Societatea ar mai fi fost amendată şi în data de 7 aprilie, pentru tăieri ilegale de arbori şi, de asemenea, în 12 aprilie când au mai fost sesizate alte lucrări de defrişare neautorizate.

Situaţia ar putea fi rezolvată foarte simplu, dacă statul ar fi cu adevărat interesat de rezolvarea ei şi anume, terenul să fie declarat de utilitate publică, aşa cum s-a procedat cu parcul Bordei, şi expropriat. Această abordare a fost încercată în 2009, când Senatul a adoptat un proiect de lege în acest scop, proiectul fiind blocat apoi de deputaţi.

Mai multe despre acest subiect şi despre alte numeroase ilegalităţi într-o serie de articole ce vor urma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne