Miting de protest împotriva "genocidului spaţiilor verzi"

Tineri în parc
Tineri în parc (Epoch Times România)

Mobilizaţi de Coaliţia pentru Mediu (CMR), în jur de 100 de bucureşteni au ieşit duminică, la ora 16, la Universitate, zona statui, pentru a apăra parcurile de distrugerea care se pune la cale în Parlament. Mobilizaţi sub sloganul "opriţi genocidul spaţiilor verzi", demonstranţii protestează împotriva tentativei Puterii de a modifica Legea Spaţiilor verzi (legea 24/2007) astfel încât să se permită construirea de clădiri private pe spaţiile verzi retrocedate.

Marţi, Comisia pe Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din Parlament intenţionează să introducă în textul legii 24/2007 un aliniat ce va permite transformarea a 85% din suprafaţa parcurilor şi spaţiilor verzi retrocedate, în spaţii construite. Pajiştile şi rondurile cu flori din parcuri, aleile mărginite de copacii care curăţă aerul atât de poluat, spaţiile de joacă pentru copii ar putea fi înlocuite - dacă legea se modifică în direcţia dorită de USL - cu malluri, blocuri, catedrale, etc. Comisia intenţiona să dezbată modificarea legii fără să o supună dezbaterii publice şi fără să informeze presa şi cetăţenii, pe site-urile Senatului şi Camerei deputaţilor nefiind afişat nimic despre acest demers.

Reprezentanţii Coaliţiei pentru Mediu au făcut publică o listă a spaţiilor verzi retrocedate din Bucureşti ce ar putea fi înecate în ciment, dacă parlamentarii reuşesc să modifice legea spaţiilor verzi:

Parcul Tineretului - 22 hectare 4 rezervă de retrocedare, Parcul IOR - 12 hectare, respectiv jumătate de parc la care se adaugă Baza Spartac - 8 hectare, Parcul Plumbuita - 4 hectare, Parcul Prisaca Dornei - 6 hectare, Parcul Politehnicii - 3 hectare, Parcul Poligrafiei- 3 hectare, Parcul Bazilescu în întregime (situaţia parcului nu este încă lămurită).

La aceste spaţii se adăuga toate livezile Bucureştiului, spaţii verzi şi parcuri dintre blocuri, jumătate din Parcul Izvor, unde se doreşte construirea unui Mall şi Parcul Bordei. În total 200 de hectare de spaţiu verde ar putea dispărea în goana după profit a antreprenorilor, care, odată ce legea 24 este modificată, vor putea transforma 85% din suprafeţele parcurilor pe care le deţin în spaţiu pentru construit.

Membrii CMR au atras atenţia că jumătate din parcul Izvor ar putea dispărea, iarba verde fiind înlocuită de un Mall, în Parcul Tineretului este prevăzut să crească o catedrală, iar în parcul Politehnicii este aprobată construirea, cu încălcarea legii siguranţei naţionale, a unor turnuri de 26 de etaje, în condiţiile în care parcul este vecin cu zonă de siguranţă sanitară severă unde se află rezervele de apă ale Municipiului Bucureşti.

Aceeaşi soartă o vor avea şi spaţiile verzi din restul ţării, retrocedate celor ce şi-au vrut proprietatea înapoi în natură.

Trebuie reamintit faptul că România este una dintre cele mai poluate ţări din Europa. Conform reglementărilor UE, autorităţile trebuie să le asigure cetăţenilor din oraşe o suprafaţă de minim 26 mp spaţiu verde pe cap de locuitor, iar Bucureştiul, capitală europeană, abia dacă le oferă locuitorilor săi un insuficient 8,5 mp spaţiu verde per cap de om.

Reprezentanţii CMR îi cheamă pe toţi cei care doresc să nu le fie luat dreptul de a respira, pe toţi cei ce doresc să-şi plimbe copii în parcuri, nu prin parcări de Mall, să se strângă cu mic cu mare în Parcul Izvor, intrarea dinspre Parlament, marţi, 18 februarie, ziua când aleşii ţării vor dezbate "genocidul spaţiilor verzi."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne