Susţinătorii unui avocat chinez sunt bruscaţi de poliţie la tribunal

În timp ce mult aşteptatul proces împotriva lui Pu Zhiqiang, un proeminent avocat chinez pentru drepturile omului, a început luni la un tribunal din Beijing, poliţia locală i-a bruscat pe susţinătorii lui Pu şi pe jurnaliştii prezenţi în faţa tribunalului.
Poliţie chineză în civil bruscând jurnaliştii şi suporterii avocatului Pu Zhiqiang care demonstrează în faţa unui tribunal din Beijing, 14 decembrie 2015
Poliţie chineză în civil bruscând jurnaliştii şi suporterii avocatului Pu Zhiqiang care demonstrează în faţa unui tribunal din Beijing, 14 decembrie 2015 (Fred Dufour/AFP/Getty Images)

“Autorităţile locale s-au înfuriat deoarece numeroşi cetăţeni chinezi, presă străină şi chiar diplomaţi au mers la tribunal”, a declarat într-un interviu telefonic Teng Biao, unul dintre cei mai notabili avocaţi pentru drepturile omului din China, în prezent academician la Harvard Kennedy School. “Ei [autorităţile] au fost umiliţi.”

Pu, în vârstă de 50 de ani, se află în custodia autorităţilor din mai 2014. Aparent, el este acuzat de “incitare la ură etnică” şi că “a provocat scandal” prin şapte postări pe un website de microblogging chinez.

Dar adevăratul motiv al intentării procesului este unul politic, susţine Teng Biao. “Pu Zhiqiang a fost în linia întâi a mişcării drepturilor omului din China”, a menţionat Teng. Pu a depus eforturi pentru dezvăluirea adevărului despre masacrul din Piaţa Tiananmen din 1989, a adevărului în legătură cu sistemul lagărelor de muncă forţată şi l-a criticat pe fostul ţar al securităţii, Zhou Yongkang, care a condus un aparat de securitate foarte represiv.

“Autorităţile chineze trimit un mesaj lumii, susţinând că ei nu vor ceda în faţa presiunilor comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte soluţionarea acestui caz de drepturile omului”, a adăugat Teng.

Procesul lui Pu şi comportamentul brutal al poliţiştilor împotriva manifestanţilor şi jurnaliştilor care raportau despre eveniment reprezintă cea mai recentă mişcare a Partidului Comunist Chinez de suprimare a avocaţilor de drepturile omului şi a activiştilor din China. Susţinătorii lui Pu au făcut o legătură între procesul acestuia şi faptul că regimul chinez nu aplică legea încălcând în mod regulat drepturile omului, şi că nu există democraţie în China.

Îmbrâncirea susţinătorilor

Luni dimineaţă, poliţia din Beijing şi ofiţeri de securitate în civil au creat un cordon în jurul Tribunalului Popular Intermediar Nr. 2 din Beijing, au verificat actele trecătorilor şi au îndepărtat de tribunal aproximativ 50 de manifestanţi, cca 20 de diplomaţi americani, europeni şi australieni şi peste 20 de jurnalişti chinezi şi străini, conform unui martor ocular care a discutat cu Epoch Times sub anonimat.

În timp ce poliţia în uniformă a avut un comportament rezervat, ofiţerii de securitate în civil s-au comportat agresiv, a adăugat martorul. Într-un incident iscat între cele două tabere, un ofiţer în civil a lovit un cetăţean chinez iar acesta a întors lovitura.

Comportamentul poliţiştilor a fost filmat şi, într-un alt episod, când un bărbat chinez a fost culcat la pământ deoarece a cerut ca regimul chinez să respecte libertate de exprimare şi să instaureze democraţia. Acel episod a circulat intens pe Internet.

Ofiţerii în civil şi în uniformă au fost filmaţi, de asemenea, îmbrâncindu-l pe Dan Biers, un diplomat al Ambasadei SUA din Beijing, în timp ce acesta citea o declaraţie în faţa reporterilor care raportau despre procesul lui Pu Zhiqiang.

“Avocaţii şi liderii societăţii civile, precum dnul Pu, nu ar trebui să fie supuşi unei represiuni continue, ci ar trebui să li se permită să construiască o China prosperă şi stabilă”, a susţinut Biers în timp ce ofiţerii de securitate îl îmbrânceau, ordonându-i să plece de acolo.

“Cuceritori şi jefuitori”

Prima zi a procesului lui Pu a decurs destul de liniştit. Procesul a început la ora 9:00 a.m., a durat trei ore şi doar soţiei sale i s-a permis să fie prezentă în sală.

Mo Shaoping, avocatul lui Pu, a declarat agenţiei Reuters că Pu a recunoscut că a scris cele şapte postări Weibo, a cerut scuze dacă a “rănit alţi oameni” cu postările sale şi a mărturisit că nu a avut “nicio intenţie să incite la ură etnică sau să creeze scandal”.

Pu a pledat nevinovat. “Acesta este un caz privind libertatea de exprimare, în care nu s-a dovedit că cineva a avut de suferit”, a declarat Mo pentru Associated Press, după proces.

Pu Zhiqiang a făcut comentarii nefavorabile la adresa mai multor oficiali din regimul chinez în trei postări pe Weibo. Într-o postare, Pu l-a sfidat pe generalul de armată Mao Xinyu, nepotul lui Mao Zedong, şi pe Shen Jilan, un oficial de aproximativ 80 de ani, despre care comentatorii politici susţin că este o dovadă că, de fapt, Congresul Naţional al Poporului nu este decât o păpuşă şi nu face altceva decât să aprobe deciziile venite de la nivelul de sus al Partidului Comunist Chinez.

În alte postări, Pu a denunţat, pe alocuri cu un limbaj colorat, politicile dure ale regimului chinez împotriva tibetanilor şi uigurilor.

“Au înnebunit chinezii Han? Sau au înnebunit liderii chinezilor Han?” a scris Pu într-o postare care critica măsura politică prin care femeilor musulmane din etnia uigură li se interzicea să poarte văl în oraşul Ghulja din Xinjiang.

Într-o altă postare, Pu a scris: “Dacă spuneţi că Xinjiang aparţine Chinei, atunci nu îl trataţi ca o colonie şi nu va comportaţi precum nişte cuceritori şi jefuitori.”

Dilxat Raxit, purtător de cuvânt al Congresului Mondial al Uigurilor din Germania, nu este de acord cu persecuţia la care îl supune regimul comunist chinez pe Pu Zhiqiang pentru postările sale de pe Weibo.

“În China, legea este o minciună”, a declarat Raxit într-un interviu telefonic cu Epoch Times. “Toţi cei care par să provoace legea, chiar şi într-o manieră diplomată, vor plăti preţul”.

“Societatea internaţională ar trebui să monitorizeze situaţia lui Pu Zhiqiang, care a vorbit despre realitate”.

La acest articol au contribuit Luo Ya şi Juliet Song.