China se bate pentru dreptul de a stabili cine este reîncarnarea lui Dalai Lama

China nu va renunţa niciodată la "dreptul" de a decide în privinţa reîncarnării lui Dalai Lama, a declarat luni un oficial chinez de rang înalt, în ciuda criticilor venite pe tema acestei chestiuni din partea grupurilor pentru drepturile omului şi a liderului tibetan exilat.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama.
Liderul spiritual tibetan, Dalai Lama. (DIPTENDU DUTTA / AFP / Getty Images)

Dalai Lama şi Partidul Comunist Chinez, oficial ateist, şi-au disputat în repetate rânduri în privinţa persoanei care deţine autoritatea finală în chestiunea reîncarnării.

Tibetanii se tem că Beijingul va folosi chestiunea succesiunii lui Dalai Lama pentru a diviza Budismul tibetan, între un nou Dalai Lama numit de liderul spiritual exilat şi unul numit de guvernul chinez, după moartea actualului lider spiritual al Tibetului.

"Guvernul central este hotărât să decidă în privinţa chestiunii reîncarnării lui Dalai Lama pentru a-şi asigura victoria în lupta cu separatiştii", a declarat Zhu Weiqun, preşedintele Comitetului pentru probleme etnice şi religioase din cadrul Partidului Comunist, pentru ziarul chinez de stat Global Times.

China susţine că Dalai Lama, care a fugit în exil în India după o revoltă eşuată împotriva conducerii chineze în 1959, este un "separatist violent". Laureatul la Premiul Nobel pentru Pace neagă faptul că promovează violenţa şi susţine că doreşte doar o autonomie reală pentru Tibet.

Budismul tibetan susţine că la moartea unui lama senior, sufletul acestuia este reîncarnat în trupul unui copil.

China susţine că tradiţia trebuie să continue şi că autrităţile comuniste trebuie să îl aprobe pe următorul Dalai Lama. Totuşi, Dalai Lama consideră că titlul ar putea dispărea odată cu moartea sa - fiind conştient ca Partidul Comunist nu va permite libera alegere a lui Dalai Lama după canoanele budiste.

Mai bizar, oficialii comunişti chinezi au subliniat că actualul Dalai Lama nu are dreptul să abandoneze ideea reîncarnării.

Într-un comentariu, Zhu a declarat că problema “nu a fost niciodată doar de natură religioasă sau că a avut legătură cu drepturile individuale ale lui Dalai Lama. Este în primul rând o problemă politică importantă în Tibet şi o manifestare importantă a suveranităţii guvernului central chinez asupra Tibetului.”

În condiţiile în care Dalai Lama este primul lider politic al Tibetului, “cel care are numele de Dalai Lama va controla puterea politică în Tibet”, a adăugat Zhu.

“Din acest motiv, guvernul central nu a renunţat şi nu va renunţa la dreptul de a decide în problema reîncarnării lui Dalai Lama”, a mai scris Zhu.

“[Acest lucru] nu este doar necesar, ci se conformează cu jurisprudenţa şi nu are nimic de a face cu faptul că liderii cred sau nu în religie.”

Dalai Lama a declarat că cea mai mare îngrijorare a sa este faptul că Beijingul îi va numi un succesor.

În 1995, după ce Dalai Lama a numit un băiat din Tibet drept reîncarnarea lui Panchen Lama, al doilea personaj ca însemnătate în Budismul tibetan, China comunistă l-a plasat pe băiat sub arest la domiciliu şi a instalat un alt Panchen Lama în locul lui.