SUA şi Rusia caută o soluţie pentru conflictul sirian. Neînţelegerile persistă în privinţa lui Assad

Diplomatul american John Kerry, omologul său rus Serghei Lavrov şi colegii lor saudiţi şi turci s-au întâlnit vineri la Viena pentru a discuta despre criza din Siria. Naţiunile încă au neînţelegeri în privinţa rolului lui Bashar al-Assad.
(De la st la de) Ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu, secretarul de stat american John Kerry, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir si ministrul rus de externe Serghei Lavrov pozează după o întâlnire la Viena, 23 octombrie 2015.
(De la st la de) Ministrul turc de externe Feridun Sinirlioglu, secretarul de stat american John Kerry, ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir si ministrul rus de externe Serghei Lavrov pozează după o întâlnire la Viena, 23 octombrie 2015. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry şi miniştrii de externe din Rusia, Turcia şi Arabia Saudită au căzut de acord să continue discuţiile începând cu săptămâna viitoare, în speranţa că vor renaşte eforturile diplomatice pentru a pune capăt războiului civil din Siria.

„Astăzi, am căzut de acord să consultăm toate părţile şi să ne reunim, sperăm că cel mai devreme vinerea viitoare, în cadrul unei întâlniri mai ample în care să explorăm dacă există suficient teren comun pentru a înainta un proces politic semnificativ”, a declarat Kerry jurnaliştilor, la Viena, după discuţiile de vineri.

Aparent, toate cele patru ţări gândesc la fel când vine vorba de o anumită dorinţă pentru viitorul Siriei – o naţiune unită, seculară, cu alegeri libere şi o încetare a conflictului intrat în cel de-al 5-lea an al său şi în care au murit sute de mii de oameni.

În calea implementării rapide a acelor elemente stă o singură persoană, Bashar al-Assad, a declarat Kerry.

Ministrul saudit de externe Adel al-Jubeir şi omologul său turc Feridun Sinirlioglu sunt înclinaţi să fie de acord cu acest lucru, dar ministrul rus de externe Serghei Lavrov îl reprezintă pe cel mai mare susţinător străin al lui Assad, Vladimir Putin, care nu cedează. Într-adevăr Moscova a sperat să invite guvernul iranian pro-Assad la discuţii, dar saudiţii s-au opus în mod special, conform Deutsche Welle.

Putin l-a găzduit marţi pe Assad la Moscova – prima călătorie cunoscută a liderului sirian în străinătate începând cu 2011 – pentru a discuta despre campania lor militară comună împotriva inamicilor regimului, precum jihadiştii din grupul Statul Islamic.

Kremlinul a apărat vizita surpriză a lui Assad, chiar dacă administraţia Obama a criticat tratamentul special acordat unui bărbat “care a folosit arme chimice împotriva propriului său popor”. Conform lui Putin, Assad doreşte să colaboreze cu rebelii sirieni seculari pe care îi susţine SUA.

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statul Islamic.

SUA şi aliaţii săi au subliniat în repetate rânduri că războiul din Siria se poate termina doar pe cale paşnică, printr-o soluţie politică, care prevede în cele din urmă retragerea de la putere a lui Assad.

De asemenea, intervenţia rusă în Siria s-ar putea dovedi a fi costisitoare pentru Moscova ţinând cont de faptul că ofensiva siriană împotriva rebelilor nu se desfăşoară conform aşteptărilor. O acţiune militară pe termen lung, fără câştiguri tangibile pentru regimul sirian, ar putea eroda efectul propagandistic al campaniei ruseşti de bombardamente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe