Analiză Reuters: Majoritatea loviturilor aeriene ruseşti din Siria nu au vizat Statul Islamic

Conform unei analize Reuters şi a datelor procesate de think tank-ul Institute for the Study of War, circa patru cincimi din loviturile aeriene ruseşti din Siria au vizat zone necontrolate de Statul Islamic – obiectivul declarat al acestei campanii militare.
Tehnicieni la aeroportul sirian Hmeimim unde sunt desfăşurate avioanele de lupta ruseşti.
Tehnicieni la aeroportul sirian Hmeimim unde sunt desfăşurate avioanele de lupta ruseşti. (Captură Foto)

Aproximativ 80% dintre ţintele declarate ale Rusiei în Siria s-au aflat în zone care nu sunt controlate de Statul Islamic, conform unei analize Reuters asupra datelor publicate de Ministerul rus al Apărării. Analiza contrazice afirmaţiile Moscovei că principalul obiectiv al loviturilor sale aeriene în ţara arabă este acela de a înfrânge acest grup terorist.

Majoritatea loviturilor, conform analizei, au avut loc în zone ocupate de alte grupuri care se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad, printre care se regăsesc şi asociaţi ai grupării Al-Qaeda dar şi luptători susţinuţi de SUA şi aliaţii săi.

Declaraţiile făcute de Ministerul rus al Apărării cu privire la ţintele lovite de forţa sa aeriană şi o arhivă online cu hărţile militare ruseşti arată că Moscova a lovit 64 de locaţii identificate de când preşedintele Vladimir Putin a ordonat prima rundă de lovituri aeriene ruseşti în urmă cu trei săptămâni.

Dintre acele ţinte, maximum 15 s-au aflat în zonele ocupate de Statul Islamic, conform unei analize efectuate de think tank-ul Institute for the Study of War asupra locaţiilor forţelor rivale din Siria.

Aceste date susţin afirmaţiile făcute de Washington şi aliaţii săi din NATO că intervenţia militară a Rusiei în Siria – cea mai mare desfăşurare de forţe militare ruseşti de la prăbuşirea Uniunii Sovietice – urmăreşte să îl susţină pe Assad, care a mers marţi la Moscova pentru a-i mulţumi lui Putin pentru sprijinul său.

Celelalte posibile motive ale Moscovei ar putea fi menţinerea unei poziţii strategice în Orientul Mijlociu şi dorinţa de a fi văzută ca o putere militară globală într-un moment în care relaţiile cu Occidentul au ajuns la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece. Unul dintre motivele principale pentru deteriorarea drastică a relaţiilor celor două tabere este anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia şi implicarea acesteia în conflictul separatist din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi au respins acuzaţiile şi au declarat în repetate rânduri că ei vizează Statul Islamic, alături de alţi militanţi pe care îi consideră a fi terorişti islamişti. Oficialii ruşi susţin că Moscova şi Occidentul luptă împotriva unui duşman comun.

Totuşi, harta loviturilor aeriene ruseşti din Siria sugerează o imagine diferită.

Forţă aeriană rusească a desfăşurat în Siria peste 780 de lovituri împotriva a aproximativ 800 de ţinte, începând cu 30 septembrie. Luni, avioanele de luptă ruseşti au lovit mai multe ţinte în 6 locaţii identificate, dar niciuna dintre ele nu s-au aflat în zone ocupate de Statul Islamic, a arătat analiza Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe