Siria avertizează Qatarul să nu intervină militar pe teritoriul său

Conflictul sirian tinde să se încingă şi mai mult dacă guvernul din Doha îşi va materializa ameninţarea şi va lansa o campanie militară în Siria.
Faisal Mekdad
Faisal Mekdad (Philippe Desmazes/AFP/Getty Images)

Siria a avertizat Qatarul că "va răspunde dur”, după ce Doha a declarat că ar putea interveni militar în ţara arabă zguduită de război.

Viceministrul sirian de externe Faisal al-Mekdad a făcut aceste remarci joi, ca răspuns la comentariile ministrului de Externe din Qatar, Khalid al-Attiyah.

“În cazul în care Qatarul va interveni militar în Siria, atunci vom considera acest lucru o agresiune directă ... Răspunsul nostru va fi foarte dur”, a declarat Mekdad, fiind citat de postul de televiziune libanez al-Mayadeen.

Miercuri, Attiyah a declarat că ţara sa va lua în considerare lansarea unei intervenţii militare împotriva guvernului sirian, “cu ajutorul fraţilor noştri saudiţi şi turci”.

“Dacă o intervenţie militară va proteja poporul sirian de actele violente ale regimului [preşedintelui Bashar al-Assad], atunci o vom face”, a declarat Attiyah.

Totuşi, Attiyah a adăugat că Doha preferă un dialog politic, dintr-o “poziţie de putere”.

Qatarul a jucat un rol major în furnizarea de arme, sprijin financiar şi pregătire pentru grupurile rebele care luptă de peste patru ani împotriva guvernului Assad.

În 30 septembrie, forţele aeriene ruseşti au început o campanie de bombardare a poziţiilor Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului din Damasc. Totuşi, SUA şi aliaţii săi acuză Moscova că urmăreşte doar să îl susţină pe preşedintele Bashar al-Assad şi, în consecinţă, atacă poziţiile grupurilor de opoziţie şi mai puţin pe cele ale Statului Islamic.

În 19 octombrie, mai multe grupuri militante care luptă împotriva guvernului din Damasc au recunoscut că au primit provizii de la ţările care se opun Siriei, inclusiv SUA, prin ţara vecină Turcia.

Războiul din Siria a izbucnit în martie 2011 şi până în prezent a luat vieţile a peste 250.000 de persoane.