Human Rights Watch: Ambarcaţiuni ale refugiaţilor atacate în Marea Egee

Un grup pentru drepturile omului susţine că bărbaţi înarmaţi au desfăşurat o serie de atacuri asupra mai multor ambarcaţiuni care transportau refugiaţi în Marea Egee, cerând Greciei să ia măsuri împotriva unor astfel de incidente.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015.
Un grup de refugiaţi soseşte pe insula elenă Lesbos după ce au trecut Marea Egee dinspre Turcia, 21 octombrie 2015. (Captură Foto)

Human Rights Watch (HRW), cu sediul în New York, a declarat joi că au existat 8 incidente, în care atacatori mascaţi, deseori înarmaţi, “au interceptat şi scos din funcţiune” ambarcaţiuni cu refugiaţi care călătoreau din Turcia spre insulele elene.

Citând un grup de 9 martori, HRW a declarat că majoritatea atacurilor au avut loc în 7 şi 9 octombrie.

Conform martorilor, atacatorii au avariat ambarcaţiuni ale refugiaţilor, le-au confiscat motoarele sau carburantul, sau au făcut găuri în bărcile pneumatice.

“Avarierea ambarcaţiunilor în Marea Egee creşte probabilitatea ca o călătorie deja periculoasă să producă şi mai multe victime”, a declarat Eva Cosse de la HRW. “Aceste acţiuni criminale necesită un răspuns urgent din partea autorităţilor elene.”

HRW a descoperit, de asemenea, cazuri în care grănicerii greci au întors înapoi refugiaţi în Turcia în regiunea Evros.

Conform celor mai recente date publicate de Internaţional Organization for Migration, aproximativ 300 de refugiaţi au murit în Marea Egee până acum în acest an în timp ce au încercat să ajungă pe continentul european.

Săptămâna trecută, Biroul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi a raportat o creştere a numărului de ambarcaţiuni cu refugiaţi care au sosit din Turcia.

Majoritatea refugiaţilor provin din zone lovite de conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu, în special din Siria. Totuşi, oficialii din ţările europene sunt divizaţi în privinţa modului de gestionare a crizei refugiaţilor care doresc să ajungă Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a convocat pentru duminică, la Bruxelles, o întâlnire extraordinară a mai multor lideri europeni în cadrul căreia se va discuta despre criza imigranţilor din vestul Balcanilor.

Comisia a susţinut într-o declaraţie publicată miercuri că Juncker a invitat şefii de stat sau guvern din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus liderii organizaţiilor cheie implicate, conform Reuters.

Această întâlnire are loc în contextul în care mii de refugiaţi şi imigranţi au fost forţaţi să campeze sub cerul liber sau în adăposturi improvizate în ţările din vestul Balcanilor, după ce Ungaria şi-a închis graniţele cu Serbia şi Croaţia, cauzând o reacţie în lanţ în alte state copleşite de numărul mare de refugiaţi ajunşi la graniţele sau pe teritoriile lor.

Slovenia a adoptat miercuri o legislaţie prin care a acordat armatei mai multă putere pentru a asista poliţia la protejarea graniţei statului – care formează partea exterioară a zonei Schengen – după ce un număr tot mai mare de refugiaţi au venit dinspre Croaţia în drumul lor spre Austria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe