Societatea civilă: Urmărirea penală a lui Alexei Alexeev este nemotivată, ilegală şi nu poate avea loc

Cazul şoferului care a transportat boxele de amplificare a sunetului în timpul protestului de duminică 17 septembrie, este unul ieşit din comun chiar şi pentru Moldova, consideră mai multe ONG-uri care au semnat o declaraţie în acest sens.
Societatea civilă cere eliberarea lui Alexei Alexeev
Societatea civilă cere eliberarea lui Alexei Alexeev (Captură Foto / privesc.eu)

Mai multe organizaţii non-guvernamentale din Republica Moldova au semnat vineri o declaraţie privind necesitatea eliberării imediate a lui Alexei Alexeev, şoferul microbuzului care a transportat boxele de amplificare a sunetului în timpul protestului din 17 septembrie. Alexeev a fost reţinut de către angajaţii poliţiei, fiindu-i înaintată bănuiala de comitere a unei infracţiuni de aplicare a violenţei nepericuloase în privinţa unor angajaţi ai poliţiei. Mai mult decât atât, Alexeev este învinuit de faptul că fiind la volanul microbuzului a intrat” în cordonul de poliţie, cauzând vătămări unor angajaţi ai poliţiei.

Directorul de programe în cadrul Centrului pentru Politici şi Reforme (CPR), Ştefan Gligor, la fel, consideră cazul ca fiind încă unul din lista multor cazuri şi tentative cu ocazia organizării de fiecare dată a protestelor. În opinia directorului de programe CPR, dosarul penal deschis pe numele lui Alexei Alexeev este în mod vădit unul neîntemeiat şi ilegal şi nu poate fi calificat altfel decât o măsură de represiune demonstrativă împotriva participanţilor la protest cu scopul demotivării participării în viitor a altor persoane în cadrul acestor proteste.

„Eu nu cred că actuala guvernare se teme de altceva decât revolta şi protestul oamenilor împotriva ilegalităţilor şi abuzurilor pe care le comit. Noi ştim că majoritatea posturilor de televiziune afiliate Partidului Democrat, liderului PD, au manipulat această ştire în mod intenţionat. Ulterior au apărut imagini video care demonstrau că acel şofer executa nişte indicaţii/ordine şi nicidecum nu avea rea intenţie şi cu certitudine avem o constatare a faptului că urmărirea penală este nemotivată, ilegală şi nu poate avea loc”, a specificat Ştefan Gligor, conform privesc.eu.

Potrivit directorului Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, arestarea şi punerea sub acuzaţie a lui Alexei Alexeev este un caz extraordinar chiar şi pentru Moldova, dar nu este nici primul şi nici ultimul. „Cu părere de rău, administraţia noastră înţelege foarte prost cum trebuie să-şi exercite funcţiile în aceste situaţii. În loc să susţină, să apere, să protejeze protestatarii, poliţia îi arestează, îi tratează rău. Eu aş chema încă o dată poliţiştii să citească legislaţiile ce se referă la activitatea poliţiei şi să se gândească foarte bine că această guvernare nu este veşnică. În acest sens nu ne rămâne decât să protestăm şi vom protesta în continuare pentru a lăsa cetăţenii liberi să-şi exprime opiniile în acestă ţară”, a punctat Barbăroşie.

În acest context, sociatatea civilă solicită:

1. Curţii de Apel Chişinău - examinarea de urgenţă a recursului depus de către avocatul Iulian Rusanovschi şi dispunerea eliberării imediate a cetăţeanului Alexeev din arest şi neadmiterea plasării acestuia în condiţii inumane şi degradante de detenţie în Penitenciarul nr. 13;

2. Avocatului Poporului - intervenirea de urgenţă în acest caz;

3. Procuraturii Generale - dispunerea încetării imediate a urmăririi penale pornite şi retragerea acuzaţiilor faţă de Alexei Alexeev;

4. Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii - examinarea compatibilităţii lui Nicolae Corcea cu statutul de judecător;

5. Consiliului Europei - instituirea unei misiuni permanente de monitorizare a respectării drepturilor şi libertăţilor omului, care să activeze permanent în Republica Moldova şi să prezinte expertize independente publicului larg pe cazuri de represiuni politice;

6. Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa în Republica Moldova - monitorizarea organizării şi desfăşurării tuturor protestelor pentru a preveni în viitor încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Declaraţia a fost semnată de către A. O. BIOS, Asociaţia pentru Democraţie Participativă "ADEPT", Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă, Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER), Centrul Analitic ”Expert-Grup”, Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Centrul pentru Analiza şi Prevenirea Corupţiei, Centrul pentru Politici şi Reforme, Comunitatea ”WatchDog.MD”, IDIS ”Viitorul”, Institutul de Politici Publice, Fundaţia Est-Europeană, Promo LEX, REC Moldova, Transparency International Moldova, Andrei Brighidin – aprător al drepturilor omului, Alexei Tulbure – ex-ambasador la ONU, Petru Macovei – Director executiv API.