Amnesty Moldova: Aplicarea arestului în privinţa lui Alexeev - o măsură ilegală

Amnesty Moldova a luat act de încheierea judecătorească prin care i-a fost aplicat arestul preventiv lui Alexeev şi afirmă că măsură de reprimare aplicată acestuia ar fi excesivă şi ar depăşi principiul umanismului.
(ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)

Amnesty Internaţional Moldova califică arestul preventiv aplicat lui Alexei Alexeev care a participat la protestul paşnic din 17 septembrie, însoţind coloana cu un mijloc de transport, drept o măsură exagerată şi în afara cadrului legal. Organizaţia de Drepturile Omului solicită justiţiarilor să ţină cont de prevederile Codului Penal al R. Moldova care stipulează că „întreaga reglementare juridică în stat are menirea să apere, în mod prioritar, persoana ca valoare supremă a societăţii, drepturile şi libertăţile acesteia”.

„Catalogăm situaţia drept un incident minor, care nu poate fi încadrat în legislaţia penală a Republicii Moldova, ci mai degrabă – în legea civilă şi/sau contravenţională. Organizaţia noastră a luat act de încheierea emisă de instanţa de judecată, care i-a aplicat lui Alexei Alexeev arestul preventiv pe un termen de 30 zile până la efectuarea tuturor măsurilor de cercetare penală pe acest caz. Considerăm această măsură drept una excesivă, care depăşeşte principiul „umanismului cercetării şi pedepsei penale” (art. 4 Cod Penal al RM), expres specificat în legislaţia în vigoare şi în convenţiile internaţionale, la care RM este parte în materie penală”, se menţionează în comunicatul Amnesty.

În concluzie, Amnesty Internaţional Moldova cere Guvernului de la Chişinău şi instituţiilor de drept ale statului cercetarea promptă, transparentă şi umană a incidentului minor nominalizat, dar şi pedepsirea tuturor poliţiştilor ce se fac vinovaţi de neglijenţă în serviciu în acest caz. De asemenea, organizaţia de Drepturile Omului solicită autorităţilor stipularea şi adoptarea unui set de reguli bine determinate şi armonizate la standardele europene, inclusiv ghiduri de conduită pentru reprezentanţii organelor de ocrotire a normelor de drept în vederea îndeplinirii corecte a obligaţiilor de serviciu în timpul acţiunilor publice în masă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe