Platforma DA vine cu o petiţie în apărarea lui Alexei Alexeev

Alexei Alexeev a condus microbuzul cu aparatajul de sonorizare în timpul marşului de protest de duminică 17 septembrie şi se află în arest preventiv pentru 30 de zile. Reţinerea lui Alexeev are un singur scop, acela de a induce frica şi a descuraja spiritele protestatare, consideră Năstase.
Platforma Demnitate şi Adevăr
Platforma Demnitate şi Adevăr (The Epoch Times România)

Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a adresat joi, 21 septembrie, o petiţie către mai multe organizaţii de drepturile omului, solicitându-le să intervină prompt în cazul şoferului microbuzului care a transportat aparatajul de sonorizare în timpul marşului de protest de duminică 17 septembrie, Alexei Alexeev, care a fost învinuit total arbitrar de o crimă pe care nu a săvârşit-o, fiind reţinut pentru 72 de ore, iar ulterior plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Potrivit liderului Platformei DA, deşi acesta este un caz ieşit din comun, este în acelaşi timp simptomatic pentru justiţia criminală din Republica Moldova. „Trăim zile când viaţa unei persoane nu mai costă nimic în statul nostru, drepturile elementare ale omului fiind încălcate fără nicio jenă de cei care ar trebui să asigure procese echitabile pentru fiecare cetăţean”, se arată în declaraţia Platformei DA.

Totodată, Năstase a ţinut să explice că la 17 septembrie 2017, la Chişinău au avut loc proteste masive îndreptate împotriva derapajelor antidemocratice grave ale guvernării. Cu toate că revolta cetăţenilor atinge actualmente cote maxime, manifestaţia s-a desfăşurat fără excese şi violenţe, protestul desfăşurându-se în mod paşnic. Potrivit politicianului, în loc să se sensibilizeze pe marginea revendicărilor înaintate de protestatari, guvernarea de la Chişinău a recurs la un gest care se înscrie doar în scenariul de instaurare nedisimulată a unei dictaturi rigide, pentru care libertăţile fundamentale ale omului nu mai contează în niciun fel.

„Astfel, Alexei Alexeev, şoferul microbuzului care a transportat aparatajul de sonorizare a protestului, a fost învinuit total arbitrar de o crimă pe care nu a săvârşit-o şi există secvenţe video care certifică indubitabil acest fapt. Acesta a acţionat strict la indicaţia poliţistului, nu a lovit pe nimeni, nu a schiţat nicio intenţie în acest sens. Ulterior, cetăţeanul Alexeev, fără a fi citat sau telefonat pentru a se prezenta la poliţie de reprezentanţii forţelor de ordine, a fost reţinut abuziv pentru 72 de ore de către mascaţi”, a specificat Andrei Năstase.

Mai mult decât atât, acesta consideră că ceea ce i se întâmplă în prezent lui Alexeev are un singur scop, acela de a induce frica şi a descuraja spiritele protestatare. Astfel, regimul a ales să recurgă la „o execuţie morală execrabilă a şoferului, care, la 19 septembrie 2017, a avut parte de un proces fariseic în cadrul căruia martorii apărării nici nu au fost audiaţi. Judecătorul Nicolae Corcea a emis încheierea de a-l ţine în arest, total neîntemeiat, pe Alexei Alexeev încă pentru 30 de zile”.

„Acest caz strigător la cer, este parte a unor acţiuni criminale ale guvernării, care, minţind ipocrit partenerii de dezvoltare, face totul pentru a instaura un regim autoritar în Republica Moldova, pentru a o izola de comunitatea statelor civilizate”, a menţionat Năstase.

Totodată, politicianul a solicitat insistent intervenţia organizaţiilor de drepturile omului, specificând că starea de sănătate a lui Alexei Alexeev se degradează, el fiind supus unei hărţuieli psihice abominabile. „Intervenţia Dvs. urgentă ar preveni o posibilă tragedie, în care se poate transforma actuala farsă jucată de aşa-zisa justiţie moldovenească, selectivă, capturată, obedientă, cu un cetăţean onest, drepturile căruia sunt încălcate brutal, grotesc, cu sfidarea tuturor legilor naţionale şi internaţionale”, a punctat preşedintele Platformei DA.

Menţionăm că prin intermediul acestei petiţii, Platforma DA de adresează Delegaţiei Uniunii Europene, Consiliului Europei, Ambasadei SUA, Ambasadei Germaniei, Ambasadei Franţei, Ambasadei Suediei, Ambasadei Lituaniei în Chişinău, Misiunii OSCE în Moldova, Avocatului poporului, Asociaţiei Promo-Lex, Transparency Internaţional Moldova, Amnesty International Moldova, precum şi Presei independente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe