În 20 de ani, CEDO a constatat sute de violări ale Convenţiei de către R. Moldova

Doar datorită Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, R. Moldova are o legislaţie care protejează mai bine libertatea de exprimare, iar imunitatea şefului statului nu mai este absolută, constată experţii de la CRJM.
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului)
CEDO (Curtea Europeană pentru Drepturile Omului) (www.royaltv.ro)

Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), în cadrul unui seminar la care participă zeci de judecători, procurori şi avocaţi din ţară, a prezentat informaţii statistice despre tendinţele privind cererile moldoveneşti adresate Curţii Europene pentru Drepturile Omului dar şi o sinteză a tuturor violărilor constatate de Curte în privinţa Republicii Moldova.

Astfel, timp de 20 de ani de la ratificarea Convenţiei Europene pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi anume în perioada 12 septembrie 1997 – 15 septembrie 2017, CEDO a constatat 499 de violări ale Convenţiei de către Republica Moldova.

Cele mai multe violări se referă la aplicarea neregulamentară a revizuirii (20 de cauze), lipsirea de libertate contrar legislaţiei naţionale (20 cauze), motivarea insuficientă a arestării (22 cauze), lipsa dreptului la nivel naţional de a cere compensaţii pentru violarea Convenţiei (23 cauze), maltratarea (27 cauze), lipsa dreptului la nivel naţional de a se opune încălcării drepturilor Convenţiei (29 cauze), investigarea defectuoasă a maltratării (32 cauze), detenţia în condiţii proaste (37 cauze), neexecutarea hotărârilor judecătoreşti (66 cauze).

Pe lângă acestea CRJM notează că au fost identificate un şir de alte violări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

De menţionat că doar datorită Convenţiei, R. Moldova are o legislaţie care protejează mai bine libertatea de exprimare. A fost anulată interdicţia pentru persoanele cu dublă cetăţenie de a deţine funcţii publice iar imunitatea şefului statului nu mai este absolută.

Prima hotărâre în privinţa Moldovei a fost pronunţată în 2001 pe cazul Mitropoliei Basarabiei. Curtea a constatat că refuzul de a înregistra un cult religios contravine dreptului la religie. Din 1997 până în prezent CEDO a primit peste 12.500 de cereri îndreptate împotriva Moldovei pronunţând peste 350 de hotărâri în cauzele moldoveneşti, iar în baza acestor decizii R. Moldova a achitat compensaţii de peste 16.000.000 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe