Sergiu Litvinenco: Prim-ministrul Chicu, dat în judecată pentru minciuni la adresa Maiei Sandu

Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Maria Maevschi
23.07.2020

Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a fost dat în judecată pentru minciuna cum că Maia Sandu ar fi amânat datoria de 100 de milioane pe care SRL „Avia Invest” o avea faţă de buget. Anunţul a fost făcut de deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, potrivit căruia, şedinţa de judecată va fi pe 22 octombrie a.c.

„Dar agentul electoral al lui Dodon nu conştientizează acest lucru şi o repetă deja în faţa Parlamentului, minţind în faţa întregii naţiuni”, se arată într-o postare a lui Litvinenco, cu referire la declaraţiile făcute de Ion Chicu înainte de votarea moţiunii de cenzură care nu a trecut din cauza numărului insuficient de voturi.

Totodată, deputatul PAS a ţinut să explice că, de fapt, la 5 iulie 2019, într-adevăr a fost semnată o tranzacţie de amânare a datoriilor S.R.L „Avia Invest” de peste 118 milioane lei. Această tranzacţie fost semnată de directorul Autorităţii Aeronautice Civile, Octavian Nicolaescu şi S.R.L. „Avia Invest”.

„Guvernul Maia Sandu – nici în persoana prim-ministrului, nici în persoana ministrului Economiei şi Infrastructurii – nu au dat vreun acord sau accept, scris sau verbal, pentru încheierea şi semnarea respectivei tranzacţii. Unicul document eliberat în perioada respectivă este un răspuns semnat de secretarul de stat desemnat de Guvernul Pavel Filip, Iuliana Drăgălin, (eliberată din funcţie pe timpul Guvernului Maia Sandu şi numită din nou pe timpul Guvernului Ion Chicu) în care se indică precum că Autoritatea Aeronautică Civilă ar beneficia de ʻautonomie decizionalăʼ”, a mai menţionat parlamentarul de la Chişinău.

Conţinutul tranzacţiei de eşalonare nu a fost coordonat nici cu ministrul Economiei şi Infrastructurii, nici cu Prim-ministrul de atunci, a punctat Litvinenco, adăugând că imediat ce echipa guvernamentală a Maiei Sandu a aflat despre semnarea tranzacţiei de eşalonare a datoriilor SRL ”Avia Invest” din 5 iulie 2019, s-a dispus verificarea legalităţii acelor acţiuni şi, urmare a acestui fapt, Octavian Nicolaescu – directorul instituţiei – a fost la început suspendat din funcţie pe durata anchetei de serviciu demarate, iar, ulterior, destituit.

„Prin urmare, oferirea răgazului lui Şor să achite 118 milioane de lei precum tot debitează unealta lui Dodon nu este imputabilă Maiei Sandu sau Guvernului pe care aceasta l-a condus, ci exclusiv fostului director al AAC, Octavian Nicolaescu, numit în timpul Guvernului Pavel Filip şi eliberat din funcţie în timpul Guvernului Maia Sandu, din cauza semnării la 5 iulie 2019 a tranzacţiei de eşalonare a datoriilor SRL Avia Invest”, a concluzionat Litvinenco.

Pentru această minciună, Ion Chicu a fost dat în judecată. Procesul va avea loc pe 22 octombrie a.c. Sperăm că până atunci măscăriciul de la Pârjolteni nu va mai fi în funcţie, iar justiţia va fi lăsată să se expună fără influenţele politicului aşa cum ne-a obişnuit.

Menţionăm că la începutul acestei săptămâni, Ion Chicu a declarat de la tribuna Parlamentului că în loc să se gândească să dea salarii oamenilor, Maia Sandu avea „alte preocupări, în afară de procurorul său personal, o interesa de exemplu cum să facă ca Aeroportul Internaţional să continue să-i aparţină de facto lui Şor şi Rothschild. Amintesc că la 5 iulie 2019 Autoritatea Aeronautică Civilă, structură guvernamentală, aflată în subordinea ministrului Brânzan, şi a prim-ministrului de atunci, manifesta un altruism nemaivăzut, reeşalona 100 de milioane datorie la stat.”

Amintim că la începutul acestuia an, avocatul Eduard Digore declara că la câteva luni de la finalizarea unei anchete parlamentare, s-a ajuns la concluzia că în 2013, concesiunea Aeroportului Internaţional Chişinău s-a făcut cu grave abateri, în detrimentul statului, mai mult în favoarea concesionarului. Făcând referire la Avia Invest - compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău -, expertul a menţionat că în prezent se va face tot posibilul pentru a se menţine acest status-quo, „deci se va menţine în mâinile concesionarului aeroportul”.

Precizăm că aceasta nu este prima chemare a lui Chicu în judecată de către liderul PAS, Maia Sandu. Astfel, că la 15 mai, Sandu a anunţat că va merge în instanţă de judecată şi-i va cere premierului Ion Chicu să-şi recunoască minciunile, declaraţia fiind făcută după ce, într-un mesaj pe Facebook, prim-ministrul a susţinut că liderul PAS ar fi votat pentru concesionarea aeroportului către Avia Invest în toamna anului 2013 şi pentru garanţia de stat din 2014 după furtul miliardului etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor