Gigantul bancar TD Bank investigat într-un dosar privind spălarea profiturilor ilicite obţinute din vânzarea de fentanil

Sucursala TD Bank din Chinatown, Washington, D.C. (wikipedia.org)
Redacţia
04.05.2024

O investigaţie a Departamentului de Justiţie al SUA (DJ) privind TD Bank se concentrează pe modul în care traficanţii de droguri şi grupurile criminale chineze au folosit al doilea cel mai mare creditor din Canada pentru a-şi spăla banii obţinuţi din vânzările de fentanil, a relatat joi Wall Street Journal.

Banca a dezvăluit anul trecut că a cooperat cu autorităţile într-o investigaţie a DJ privind programul său de conformitate împotriva spălării banilor, potrivit Reuters.

Investigaţia a fost iniţiată după ce agenţii au descoperit o operaţiune în New York şi New Jersey care spăla sute de milioane de dolari obţinute din vânzarea de stupefiante ilicite prin intermediul TD şi al altor bănci, a relatat WSJ, citând documente judiciare şi persoane familiare cu acest subiect.

"Infractorii caută în mod constant să folosească băncile pentru a spăla bani. Din păcate, programul nostru AML din SUA nu a contracarat în mod eficient aceste activităţi", a declarat un purtător de cuvânt al TD Bank într-o declaraţie trimisă prin e-mail către Reuters.

"Aşa cum am dezvăluit anterior, am cooperat şi continuăm să cooperăm cu autorităţile de aplicare a legii şi cu autorităţile noastre de reglementare. Un efort cuprinzător este în curs de desfăşurare pentru a ne consolida programul AML, inclusiv investiţii în talente, instrumente şi tehnologie", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Anterior, joi, agenţia canadiană de combatere a spălării banilor a impus cea mai mare sancţiune din istoria sa, de aproape 9,2 milioane de dolari canadieni (6,71 milioane USD), băncii TD Bank pentru nerespectarea reglementărilor privind combaterea spălării banilor.

În timpul conferinţei de presă, preşedintele Rezervei Federale din SUA, Jerome Powell, a declarat că Fed va face ceea ce trebuie să facă şi va ignora consecinţele politice, deoarece este o agenţie independentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor