Eduard Digore despre situaţia aeroporului: Instituţiile statului nu-şi îndeplinesc obligaţiile date prin legi

Eduard Digore, avocat
Eduard Digore, avocat (europalibera.org)

La câteva luni de la finalizarea unei anchete parlamentare, s-a ajuns la concluzia că în 2013, concesiunea Aeroportului Internaţional Chişinău s-a făcut cu grave abateri, în detrimentul statului, mai mult în favoarea concesionarului, consideră avocatul Eduard Digore.

„Cred că aceasta a fost calea aleasă de cei interesaţi. Mă refer la cei care deţin aeroportul sau care circulă în jurul aeroportului la momentul de faţă, fiindcă este unica cale, din punctul meu de vedere, pe care ei pot s-o folosească, pentru că ei înţeleg că, odată ce aeroportul revine în mâinile statului, presiunea opiniei publice nu va da posibilitatea ca statul să mai dea în aceleaşi condiţii ilegale aeroportul în mâinile unor privaţi”, a declarat Digore într-un interviu pentru Europa Liberă.

Făcând referire la Avia Invest - compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău -, expertul a menţionat că în prezent se va face tot posibilul pentru a se menţine acest stătus-quo, „deci se va menţine în mâinile concesionarului aeroportul”.

Deşi se discută în prezent despre faptul că aeroportul a fost preluat de către alte persoane privatei, Rothschild a fost o familie care era interesată, acum fiind alţii în spatele lor, care ascund interesele unor state, toate operaţiunile care se realizează sau se vehiculează că s-ar realiza facându-se în alte jurisdicţii off-shore, în străinătate, neproducând niciun efect asupra societăţii care este înregistrată în Republica Moldova şi care are în concesiune aeroportul.

Tocmai din aceste motive, consideră Digore, este foarte important ca publicul larg să cunoască faptul că aceste operaţiuni se desfăşoară într-o manieră obscură, în afara jurisdicţiei şi nu au niciun efect juridic în Republica Moldova.

Şi mai important este ca autorităţile să nu ignore aceste acţiuni, ci să verifice care sunt interesele şi persoanele care circulă în jurul acestui obiectiv strategic de importanţă naţională, să verifice cine sunt până la urmă cei care stau în spate.

Acest lucru urma să fie accelerat imediat după ancheta efectuată de Parlamentul Republicii Moldova, care până la urmă a fost, în opinia expertului, una foarte tehnică şi punctuală, cu constatarea unor lucruri grave şi concrete, de încălcare a legii şi care au fost semnalate autorităţilor, inclusiv guvernului, ministerelor sau organelor procuraturii.

Acesta a ţinut să explice că fiecare dintre ele aveau obligaţiunea ca într-un anumit termen, indicat de Parlament, să vină cu nişte răspunsuri, în baza unor verificări clare. Constatări s-au făcut pe inacţiunile comisiei de monitorizare, cea care este obligată să verifice modul în care s-au efectuat investiţiile şi mijloacele din care s-au făcut.

„Tocmai acea comisie trebuia să vină cu nişte răspunsuri prin Agenţia Proprietăţii Publice şi Ministerul Economiei. La momentul de faţă, înţeleg că aceste răspunsuri nu au fost date, mai mult decât atât, parlamentul a cerut să fie verificate condiţiile schimbării acestei comisii de monitorizare, nu s-au dat răspunsurile concrete.

Iar guvernul vine cu nişte mesaje din care ar rezulta că abia acum guvernul iniţiază nişte acţiuni de verificare sau are asemenea intenţii, ceea ce pare un lucru foarte grav. Şi iată, constatăm din nou că instituţiile statului nu-şi îndeplinesc obligaţiile care sunt potrivit legii date în sarcina acestora”, a adăugat Eduard Digore.

Acesta a ţinut să reitereze că toată concesiunea s-a efectuat cu nişte companii care parveneau din alte jurisdicţii, făcând referire aici la Federaţia Rusă. Astfel, se impuneau un şir de acţiuni, inclusiv de efectuare de comisii rogatorii, să se verifice condiţiile cum au ajuns acele persoane până la urmă să intre în posesia unui obiect atât de important, strategic pentru Republica Moldova, consideră Digore.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe