Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost respinsă

Parlamentul R. Moldova (parlament.md)
Tatiana Chiriac
20.07.2020

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSRM-PDM condus de Ion Chicu, examinată luni, în Parlament a eşuat.

Pentru demiterea Guvernului au votat 26 de deputaţi din PAS şi Platforma DA, dar şi 20 de deputaţi din Pro Moldova şi partidul Şor, număr insuficient însă ca opoziţia să reuşească să demită cabinetul Chicu.

Presa de la Chişinău scrie că fiind depusă cu trei zile în urmă, moţiunea în mod normal urma sa fie dezbătută la următoarea şedinţă ordinară legislativă de joi, cel puţin aşa se aştepta Opoziţia, care ar fi avut mai mult timp să negocieze cu democraţii.

Urgentarea examinării moţiunii s-a produs printr-o decizie a biroului permanent al Parlamentului, convocat şi acesta în mod extraordinar, imediat ce formaţiunea Şor a anunţat public că doi deputaţi s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Parlamentarii Opoziţiei au protestat activ şi l-au acuzat pe Igor Dodon că a profitat de îmbolnăvirea deputaţilor pentru a-şi salva Guvernul chiar dacă cele două voturi ale formaţiunii Şor nu asigurau demiterea Guvernului.

Radio Europa Liberă transmite că Platforma DA condusă de Andrei Năstase a fost formaţiunea parlamentară care a insistat cel mai mult pe ideea demiterii Guvernului Chicu prin moţiune, avansând şi o propunere de asumare de responsabilitate pentru componenţa viitorului Executiv, în timp ce PAS condus de Maia Sandu, ce opta pe găsirea mai întâi a sprijinului suficient, s-a lăsat într-un final convins să semneze documentul.

„Moţiunea a căzut pentru că, de la bun început a fost o acţiune fără conţinut, o improvizaţie politică şi s-a bazat exclusiv pe scenariul oligarhic de a mai smulge nişte deputaţi din rândul majorităţii”, a declarat în context preşedintele Igor Dodon solicitând „partidelor veritabile de opoziţie, PAS şi PPDA” să se aşeze la masa negocierilor cu PSRM şi PDM pentru a găsi soluţii ca Moldova să depăşească cu bine perioadă complicată generată de pandemie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor