Serbia şi Slovacia repatriază şi suplimentează rezervele de aur

(Getty Images)

La doar câteva zile după ce guvernul polonez a finalizat repatrierea a 100 tone de aur, iar premierul anti-imigraţie al Ungariei, Viktor Orban, a readus în Ungaria aurul pentru a spori securitatea rezervelor ţării, mai mulţi lideri naţionalişti din Europa de Est doresc să îşi repatrieze aurul.

După cum transmite Bloomberg, fostul premier slovac Robert Fico, a cărui şansă de revenire la putere creşte rapid, a cerut Parlamentului să oblige banca centrală să repatrieze stocurile de aur ale naţiunii, care sunt în prezent depozitate în Marea Britanie.

Motivul lui Fico este lipsa încrederii în naţiunile garante. Citând un pact din 1938 semnat de Franţa, Marea Britanie, Italia şi Germania, care îi permitea lui Adolf Hitler să anexeze o bucată din ceea ce la momentul respectiv era Cehoslovacia, Fico a declarat reporterilor:

"Cu greu poţi avea încredere chiar în cei mai apropiaţi aliaţi, după Acordul de la München. Garantez că, dacă se întâmplă ceva, nu vom vedea niciun gram de aur. Aşa că ar trebui s-o facem cât mai repede posibil".

Liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, a luat notă şi el de evoluţie, ordonând băncii centrale să stimuleze rezervele şi să promoveze achiziţia a nouă tone în octombrie.

Vucic a susţinut săptămâna trecută că ar trebui cumpărată o cantitate mai mare pentru că „vedem în ce direcţie se mişcă criza din lume”.

Diferiţi lideri au dat un exemplu recent pentru a-şi demonstra temerile astfel: Banca Angliei a refuzat să restituie rezervele de aur ale Venezuelei din cauza crizei politice în care guvernul Maduro a băgat cea mai bogată ţară din America Latină.

„Aurul este un simbol”, a declarat Vuk Vukovici, un economist politic din Zagreb.

„Când statele îl achiziţionează, oamenii de pretutindeni îl consideră un semn al suveranităţii economice.”

În ultimii ani Rusia, dar mai ales China, au achiziţionat cantităţi record de aur pentru diversificarea rezervelor care depăşesc 3 trilioane de USD, pe fondul tensiunilor geopolitice continue cu S.U.A.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie