Lingouri de aur în valoare de aproape 5 milioane USD, confiscate pe aeroportul Heathrow din Londra

(Getty Images)

Oficiali de la aeroportul Heathrow din Londra au capturat recent lingouri de aur în valoare de aproximativ 5 milioane de dolari. Se presupune că lingourile ar avea legătură cu cartelurile de droguri din America de Sud.

Potrivit unor rapoarte, lingourile de aur, cu o greutate de peste 103 kg, erau transportate din Insulele Cayman spre Elveţia, când au fost confiscate luna trecută conform legii britanice privind veniturile obţinute din infracţiuni. Transportul a ajuns la Londra din Insulele Cayman cu un avion privat din Venezuela.

Agenţia Naţională de Combatere a Criminalităţii (NCA) din Marea Britanie deţine în prezent aurul şi investighează incidentul ca o spălare de bani. Ancheta este desfăşurată ca o acţiune comună a NCA cu autorităţile din Insulele Cayman.

“Credem că acest transport are legătură cu cartelurile de droguri care operează în America de Sud”, a susţinut Steve McIntyre, comandant al filialei din Heathrow a NCA, fiind citat de mai multe surse media. “Lucrând cu partenerii din străinătate şi din Marea Britanie, am putut rapid să identificăm transportul şi să îl oprim”.

“Modelul de afaceri al multor grupuri de crimă organizată se bazează pe abilitatea de a-şi muta banii peste frontiere, pentru a susţine alte investiţii în activitatea criminală. Dacă putem să oprim acest lucru, nu numai că provocăm probleme reţelei criminale implicate, dar îi şi împiedicăm să beneficieze pe urma infracţiunilor şi, de asemenea, este oprită reinvestirea” banilor murdari în alte crime.