Banca Centrală a Ungariei anunţă creşterea de 10 ori a rezervelor de aur

(Getty Images)

Banca Nationala Ungară (adică, Banca Centrală a Ungariei) a anunţat o creştere de 10 ori a rezervelor de aur. Banca Centrală, cunoscută sub numele de Magyar Nemzeti Bank (MNB) în limba maghiară, a făcut anunţul în Budapesta, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Detaliile noilor achiziţii de aur ale Ungariei sunt după cum urmează:

- înainte de luna octombrie, Banca Centrală a Ungariei a deţinut 3,10 tone de aur;

- în timpul primelor două săptămâni ale lunii octombrie, Banca Centrală a cumpărat 28,4 tone de aur;

- noua achiziţie a făcut ca rezervele de aur ale Băncii Centrale să crească de la 3,10 tone la 31,5 tone, adică o creştere de 10 ori;

- Banca Centrală nu şi-a modificat rezervele de aur din 1986, adică de 32 de ani;

- cele 28,4 tone de aur au fost cumpărate în formă fizică şi repatrierea în Ungaria a avut deja loc.

Pe lângă recenta achiziţie de aur unguresc, Reuters a afirmat că datele actualizate ale Fondului Monetar Internaţional arată că Polonia a continuat să îşi sporească achiziţiile de aur în septembrie 2018, mărindu-şi rezervele cu 4,4, tone, ajungând în total la 117 tone de aur. Acest lucru are loc după achiziţiile făcute de Banca Centrală a Poloniei în cursul verii, când instituţia a cumpărat două tone de aur în iulie şi 7 tone în august.

Deoarece tot aurul polonez este stocat la Bank of England, întrebarea relevantă care apare acum este cât timp va trece până când Polonia va considera că trebuie să îşi repatrieze aurul în formă fizică din centrul de tranzacţionare a aurului de la Londra, care este controlat de LBMA (Autoritatea Globală pentru Metale Preţioase - The Global Authority for Precious Metals). Ţara vecină cu Ungaria, Austria, a repatriat în ultimii 3 ani 140 de tone de aur de la Bank of England şi în prezent este aproape de finalizarea operaţiunii.

Dacă menţionăm şi programul de mare profil de repatriere a aurului în anii recenţi al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank) şi acţiunea similară de repatriere a aurului de către Banca Centrală a Olandei, se poate spune că tendinţa este clară: băncile centrale din Europa s-au grăbit să îşi consolideze rezervele internaţionale cu aur, deoarece aşa cum a precizat Banca Centrală a Ungariei, “aurul este în continuare considerat a fi unul dintre cele mai sigure active ale lumii”.