Banca Angliei refuză să-i înapoieze lui Maduro aur în valoare de 1,2 miliarde USD

(Getty Images)

Banca Angliei refuză să scoată din seifurile sale aurul Venezuelei, păstrat în Marea Britanie, pentru a-l înapoia preşedintelui Nicolas Maduro, care în prezent se confruntă cu posibilitatea răsturnării regimului său.

Pe fondul scenelor violente din ultimele zile din Venezuela, Marea Britanie l-a recunoscut pe autoproclamatul preşedinte interimar Juan Guaido, care este şi liderul opoziţiei ţării. În acest context, Banca Angliei susţine eforturile lui Guaido şi i-a împiedicat pe oficialii lui Maduro să retragă din seifurile sale aur venezuelean în valoare de 1,2 miliarde de dolari. Banca britanică a oferit ţării sud-americane un „serviciu de custodie pentru aur”, însă acum îşi rezervă dreptul de a nu înapoia Venezuelei aurul, potrivit Express.co.uk.

O purtătoare de cuvânt a Băncii Angliei a declarat presei britanice că instituţia „furnizează servicii bancare – inclusiv servicii de custodie pentru aur – unui număr mare de clienţi. Banca nu comentează în privinţa niciuneia dintre acele relaţii, care sunt supuse clauzei de confidenţialitate a clienţilor. În toate operaţiunile sale, banca respectă cele mai înalte standarde privind managementul riscurilor şi respectă toate legile relevante, inclusiv sancţiunile financiare aplicabile”.

Când i s-a cerut să explice de ce Banca Angliei împiedică regimul lui Maduro să obţină aurul înapoi, purtătoarea de cuvânt a făcut referire la codul de conduită al instituţiei.

Ea a precizat: „În calitate de instituţie financiară, Banca este dedicată celor mai înalte standarde de prevenire a infracţiunilor financiare şi trebuie să se conformeze legislaţiei privind sancţiunile financiare”.

Conform unor legi relevante privind spălarea de bani, finanţarea terorismului şi transferul de fonduri, a adăugat ea, Banca Angliei are obligaţia statutară de a dezvălui, cât mai curând cu putinţă, informaţii care indică desfăşurarea în prezent sau în trecut a activităţilor de spălare de bani sau finanţare de terorism.

„[Aceste informaţii] includ suspiciuni privind încercări de a abuza propriile operaţiuni ale Băncii cu scopul de a spăla bani sau finanţa terorişti. De asemenea, [aceste informaţii] includ indicaţii că instituţii externe ar putea fi implicate sau ar putea fi esenţiale în spălarea de bani sau finanţarea de activităţi teroriste”.

Decizia Băncii Angliei a fost luată după ce Londra a promis în mod oficial să îl susţină pe Guaido, liderul opoziţiei venezuelene şi preşedintele ales al Adunării Naţionale, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei în 23 ianuarie.

Ministrul britanic de Stat, Alan Duncan, a afirmat: „Susţinem umăr la umăr SUA în afirmaţia că Adunarea Naţională şi preşedintele său Juan Guaido sunt cel mai bine plasaţi pentru a conduce Venezuela pe drumul restaurării democraţiei, economiei şi libertăţii sale”.

Multe alte ţări au oferit deja susţinere planului lui Guaido de a răsturna regimul socialist al lui Maduro, printre ele fiind SUA, Argentina, Brazilia şi Canada.

Australia este cea mai recentă naţiune ca şi-a anunţat susţinerea pentru liderul opoziţiei Venezuelei.

Ministrul australian de Externe, Marise Payne, a declarat: „Australia îl recunoaşte şi îl susţine pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, în preluarea poziţiei de preşedinte interimar, în conformitate cu Constituţia venezueleană şi până când vor fi organizate alegeri. Acum, cerem tuturor părţilor să lucreze constructiv către o soluţionare paşnică a situaţiei, inclusiv restaurarea democraţiei, respectarea statului de drept şi susţinerea drepturilor poporului venezuelean”.

Guaido a condus protestele stradale din Venezuela începând de săptămâna trecută, cerându-le manifestanţilor şă mărşăluiască din nou miercuri şi sâmbătă, săptămâna aceasta.

De asemenea, Guaido a cerut Băncii Angliei să blocheze retragerile de aur venezuelean din seifurile sale.

În două scrisori adresate premierului britanic Theresa May şi guvernatorului Băncii Angliei, Mark Carney, Guaido a susţinut că Maduro doreşte să repatrieze aurul din Marea Britanie pentru a-l vinde şi pentru a transfera activele lichide în Banca Centrală Venezueleană.

El a scris: „Vă scriu pentru a vă cere să opriţi această tranzacţie ilegală. Dacă banii sunt transferaţi vor fi folosiţi de regimul nelegitim şi cleptocratic al lui Nicolas Maduro pentru a suprima şi brutaliza poporul venezuelean”.

Se crede că guvernul lui Maduro a încercat să recupereze aurul din Banca Angliei încă de la începutul anului trecut, pe fondul temerilor că ţara sa va fi lovită de sancţiuni internaţionale.

Maduro a fost reales la sfârşitul anului trecut pentru un nou mandat şi a fost investit oficial în 10 ianuarie 2019.

Totuşi, Maduro a fost acuzat de fraudă de către opoziţie şi manifestanţii venezueleni după ce a reprogramat data alegerilor de două ori şi după ce i-a descalificat pe unii dintre cei care au candidat împotriva sa.