Cetăţenii sectorului 3 în căutarea propunerii de buget local

Protest îimpotriva betonărior din sectorul 3.
Protest îimpotriva betonărior din sectorul 3. (Prietenii Parcului IOR, Ana Maria Ioraş)

Foarte puţini români ştiu că bugetul nu este doar acea gaură neagră la care cetăţenii contribuie plătind dări, după care autorităţile pot face ce vor cu banii colectaţi. Potrivit legii 273/2006 privind finanţele publice locale, autorităţile locale sunt obligate să publice în presa locală sau să afişeze la sediul unităţii administrativ-teritoriale propunerea de buget, iar locuitorii unităţii administrativ-teritoriale pot depune contestaţii privind proiectul de buget în termen de 15 zile de la data publicării sau afişării acestuia.

În era tehnologiei, cu o simplă căutare pe Internet se găsesc bugetele locale supuse dezbaterii publice, şi avem în ţară câteva astfel de cazuri de lăudat, cum ar fi Medgidia (http://www.ziuaconstanta.ro/diverse/ştiri-calde/dezbatere-publica-pe-bugetul-municipiului-medgidia-pe-anul-2015-530809.html) sau Deva (http://www.servuspress.ro/bugetul-pe-2015-al-municipiului-deva-lansat-dezbatere-publica_105029.html). În alte situaţii însă, găsirea unui proiect de buget devine o adevărată aventură.

Printre edilii care par să-şi fi făcut un crez din lipsa de transparenţă, face parte şi celebrul primar al sectorului 3, Robert Negoiţă, care nu s-a obosit să supună dezbaterii publice bugetul pe 2015.

În data de 5 februarie, în cadrul proiectelor supuse dezbaterii publice, pe site-ul primăriei nu găsim nimic pentru anul 2015. După îndelungi căutări, găsim propunerea de buget pe 2015 rătăcită printre modificările de buget din 2014 (http://www.primarie3.ro/buget-2012/ , pagina a doua).

Observând că Primăria sectorului 3 nu a demarat conform Legii 273/2006 o dezbatere privind proiectul de buget al Consiliului Local pe anul 2015, precum şi asupra listei de investiţii pe anul 2015, Grupul civic “Cetăţean sector 3” propune cetăţenilor activi din sectorul 3 să îşi exercite nu doar obligaţiile de contribuabili la buget, ci şi drepturile aferente.

Astfel, cetăţenii sectorului 3 sunt invitaţi să îşi exprime cererile, propunerile de proiecte de investiţii pe anul 2015 pe platforma civică de comunitate Facebook “Cetăţean Sector 3” sau să trimită email la adresa sector3cetatean AT gmail.com.

Cei care au cereri de făcut le pot transmite, de asemenea, pe adresa de email a Primarului sectorului 3, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii publice, respectiv pe adresa de email robert.negoita@primarie3.ro.

Tot pentru transparenţă, cetăţenii sunt invitaţi să posteze răspunsurile primite de la autoritatea locală.

Nu în ultimul rând, cetăţenii, ca cei care contribuie cu banii lor la bugetul local, sunt invitaţi să facă propuneri de proiecte şi buget pe următoarele domenii: reabilitare termică, învăţământ, spaţii verzi – domeniu public – ADP, poliţia locală, casa de cultură, protecţie socială, investiţii stradale – drumuri –apă – parcuri, proiecte europene – credite bugetare, parcuri, urbanism şi salubritate.

„Considerăm că este încălcată legea transparenţei decizionale şi legea finanţelor publice locale prin neorganizarea unei dezbateri cu privire la felul în care se cheltuiesc finanţele publice locale”, concluzionează reprezentanţii grupului Cetăţean Sector 3.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii