Regele Arabiei Saudite: Ameninţarea teroristă s-ar putea răspândi în întreaga lume

Regele Abdallah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite.
Regele Abdallah bin Abdul Aziz al Arabiei Saudite. (- / AFP / Getty Images)

Regele Arabiei Saudite, Abdullah bin Abdulaziz, a avertizat, vineri, că ameninţarea terorismului va ajunge în Europa şi America dacă lumea nu se va uni pentru o asemenea confruntare, a anunţat Al Arabiya. Regele a făcut această afirmaţie în timpul unei întruniri cu ambasadorii străini din regatul arab, în oraşul de coastă Jeddah.

Decizia este legată de evenimentele recente care au avut loc în Irak şi Siria.

Vineri, Marea Britanie a ridicat nivelul ameninţării teroriste la ”sever”, acesta fiind al doilea nivel ca gravitate.

”Cu ce ne confruntăm acum în Irak, cu ISIL, este o ameninţare mai mare la adresa securităţii decât am văzut înainte”, a declarat premierul britanic, David Cameron.

Cameron a declarat că în timp ce talibanii sprijină terorismul ”al-Qeda”, gruparea Statul Islamic ”este practic un stat condus de terorişti”.

Primul ministru britanic a apreciat că ambiţia de a crea un califat islamic nu este ceva ce ar trebui ignorat.

”Am putea să ne confruntăm cu un stat terorist pe malurile Mediteranei şi la graniţa cu un membru NATO”, a declarat acesta, făcând referire la Turcia.

Serviciile de informaţii estimează că în jur de 500 de britanici s-au dus să lupte în Siria şi posibil în Irak. Există mai multe relatări despre militanţi care au călătorit din Marea Britanie şi Europa pentru a lua parte la conflictele din Orientul Mijlociu, a raportat AP.

În ciuda ridicării nivelului ameninţării teroriste de către Londra, Casa Albă a anunţat, vineri, că nu va ridica gradul alertei de terorism în Statele Unite, relatează AFP.

”Nu anticipez că în această chestiune există un plan pentru a schimba nivelul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, când a fost întrebat dacă Washingtonul a anticipat adoptarea unei avertizări similare britanicilor în urma ameninţărilor lansate de Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe