Frontul al-Nusra cucereşte zone din Înalţimile Golan

Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas
Tancuri israeliene deplasate la graniţa cu Fâşia Gaza, 18 iulie 2014. Israelul a început ofensiva terestră împotriva paramilitarilor organizaţiei Hamas (Andrew Burton/Getty Images)

Armata israeliană şi-a îndreptat atenţia spre graniţa cu Siria, miercuri, după ce forţele rebele siriene, inclusiv al-Nusra, au capturat un teritoriu din Înălţimile Golan, care se află la graniţă cu Israelul, a relatat Ynetnews.

Avansul rebelilor sirieni asupra oraşului de graniţă Quneitra s-a soldat cu răpirea a 43 de cadre din corpul de păstrare a păcii al ONU. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a condamnat răpirea, joi, şi a cerut eliberarea imediată a soldaţilor.

Unirea unei grupări din cadrul al-Nusra şi Statul Islamic a avut loc pe 25 iunie, în oraşul sirian de graniţă Albu Kamal, o locaţie centrală şi un punct de legătură între forţele radicalilor din Siria şi Irak, fiind considerată de analiştii departamentului de informaţii al guvernului american un indicator tulburător care arată că Statul Islamic obţine avantajul în confruntarea cu Al-Qaeda.

Armata israeliană consideră avansul radicalilor în Înălţimile Golan drept un eşec al armatei siriene şi o ameninţare pentru securitatea Israelului. Joi noapte, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a dezvăluit unele dintre legăturile existente între gruparea al-Nusra şi activităţile altor organizaţii teroriste din Orientul Mijlociu.,

Într-o întâlnire cu o delegaţie a Comitetului Serviciilor Armatei a Senatului american, Netanyahu a afirmat că ”o extensie a Al-Qaeda din Înălţimile Golan a răpit zeci de forţe ale ONU. Trebuie să luăm o poziţie comună pentru a le înfrânge”.

”Avem inamici comuni – terorişti islamici radicali care sunt călăi lipsiţi de scrupule şi care terorizează oamenii sub controlul lor”, a subliniat Netanyahu.

Cererea Tel Aviv-ului survine într-un moment în care Statele Unite trebuie să adopte o metodă de intervenţie împotriva grupării Statului Islamic de pe teritoriul Siriei. Armata americană a iniţiat, în urmă cu două săptămâni, atacuri aeriene împotriva forţelor Statului Islamic din Irak.

Armata regimului Bashar al–Assad se află încă în controlul unei porţiuni din Înălţimile Golan şi se confruntă cu radicalii care încearcă să ocupe teritoriile de la graniţa cu Israel.

Joi, preşedintele american, Barack Obama, a cerut secretarului apărării, Chuck Hagel, să pregătească mai multe opţiuni împotriva Statului Islamic, cerând secretarului de Stat, John Kerry să se deplaseze în Orientul Mijlociu pentru a forma o coaliţie împotriva Statului Islamic.