Statele Unite: Intervenţia militară în Ucraina va aduce presiuni asupra Rusiei

Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Statele Unite au acuzat, joi, Rusia că trimite forţe militare în Ucraina şi a avertizat că va intensifica sancţiunile economice. Totuşi, Casa Albă a evitat să recunoască intervenţia forţelor ruse în Ucraina drept o invazie.

”Noi nu luăm acţiuni militare pentru a rezolva problema ucraineană. Ceea ce facem este să mobilizăm comunitatea internaţională pentru a aplica presiune pe Rusia”, a declarat preşedintele american, Barack Obama.

La câteva zile după dezvăluirea dovezilor care confirmau prezenţa soldaţilor şi a armamentului rus în conflictul împotriva armatei ucrainene, Washingtonul a demontat anunţurile Moscovei, care neagă în continuare că armata rusă luptă în estul Ucrainei.

Moscova a folosit o strategie asemănătoare şi în timpul invaziei din peninsula Crimeea, când a negat timp de două luni prezenţa armatei ruse în teritoriul ucrainean. Ulterior, invazia a fost recunoscută de Kremlin, iar soldaţii implicaţi au fost decoraţi.

”Rusia a... mărit prezenţa în estul Ucrainei şi a intervenit direct cu forţe de luptă, autovehicule blindate, artilerie, sisteme sol-aer şi se confruntă activ cu forţele ucrainene, iar de asemenea joacă un rol de susţinere pentru forţele separatiştilor şi ale mercenarilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki.

Occidentul a aplicat o serie de sancţiuni economice împotriva Rusiei, care au fost întâmpinate cu represalii de Moscova, de la începutul agresiunii împotriva Ucraina. Până acum, sancţiunile Occidentului nu au reuşit să stopeze ofensiva militară a Rusiei, dar au afectat economia rusă.

”Avem o gamă de unelte la dispoziţie” pentru a răspunde, a declarat Jen Psaki. Mărirea sancţiunilor aplicate Rusiei sunt ”cea mai eficientă unealtă, cea mai bună unealtă”.

La o întâlnire de urgenţă în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, ambasadorul american Samantha Power a criticat afirmaţiile Moscovei care negau implicarea armatei ruse în Ucraina. ”A manipulat. A disimulat. A minţit de-a dreptul”, a declarat aceasta.

”Masca lor cade. În aceste acţiuni, în aceste acţiuni recente, noi vedem acţiunile Rusiei drept ceea ce sunt: un efort deliberat de a sprijini, şi acum de a lupta alături de separatişti ilegali într-o altă ţară suverană”, a declarat Power.

Ambasadorul britanic la ONU, Mark Grant, a denunţat de asemenea intervenţia rusă din Ucraina.

”Unităţile forţelor armate ale Federaţiei Ruse sunt acum implicate direct în lupte, în Ucraina, împotriva forţelor armate ale Ucrainei. Aceste unităţi consistă din peste 1.000 de soldaţi cu autovehicule blindate, sisteme de apărare aeriană şi artilerie”.

În acelaşi timp, ministrul canadian de Externe, John Baird, a descris intervenţia Rusiei în Ucraina drept o invaziei activă.

”Să faci asta, cu o săptămână înainte ca liderii NATO să se întâlnească în Ţara Galilor, este o provocare semnificativă şi complet neacceptabilă. Asta va întări cu siguranţă determinarea liderilor NATO de la întâlnire”, a declarat Baird.

Liderii NATO se vor întâlni în oraşul galez Cardiff pe 4 şi 5 septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe