Jurnalist PRO TV, dat afară din sala de şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti în timp ce lua un interviu

Interviul luat de jurnalist unei consiliere USR a fost întrerupt chiar în timp ce aceasta a început să vorbească despre ”numirile discreţionare” în societăţile pe acţiuni ale Primăriei.
Vitalie Cojocari
Vitalie Cojocari (Facebook)

Jurnalistul PRO TV Vitalie Cojocari a fost scos afară din sala de şedinţe a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, în timp ce lua un interviu consilierei USR Ana Ciceală.

Chiar în momentul în care consiliera îi povestea jurnalistului despre ”numirile discreţionare” în societăţile pe acţiuni ale primăriei, un personaj care, ulterior, s-a recomandat a fi de la Poliţia Locală i-a cerut jurnalistului să părăsească încăperea, invocând regulamentul CGMB.

"Era pauză de şedinţă. Nu deranjam pe nimeni. Eram într-un colţ de sală şi luam interviu unui consilier general. În momentul în care acesta îmi povestea despre ”numirile discreţionare” în societăţile pe acţiuni ale primăriei, un domn a oprit brusc interviul. S-a băgat între cameră şi noi. Nu-l văzusem, eram cu spatele, dar colega Dalila îmi spune că a împins un pic şi camera. M-am trezit luat de mână şi întrerupt. De ce? Pentru că nu avem voie să facem interviuri în pauza şedinţei Consiliului General. Domnul nu s-a prezentat, abia după ce a văzut că nu este filmat mi-a zis că este de la Poliţia Locală, şi-a cerut scuze şi mi-a zis că îşi face doar meseria", scrie, pe Facebook, jurnalistul.

Lui Cojocari i s-a explicat că CGMB are un regulament care le interzice jurnaliştilor să filmeze interviuri în timpul şedinţelor, regulament care ar fi fost votat acum o lună, două. Pe de altă parte, regulamentul se referă la interviurile luate în timpul şedinţelor, însă Cojocari o intervieva pe Ciceală în pauză.

"În regulament nu scrie nimic despre pauză, se spune doar că în timpul şedinţelor nu e voie, punct. Pauza face parte din şedinţă sau nu? Când şedinţa este întreruptă, mai suntem în şedinţă sau nu? Această problemă de logică o las în seama celor mai pricepuţi.

(...) Eu v-am dat detaliile acestei întâmplări neplăcute. Fiecare judecă după cum poate şi dacă îl interesează. Cert este că jurnaliştilor li se interzice să ia interviuri în sala Consiliului General din momentul în care preşedintele spune că a început şedinţa şi până în momentul în care a oprit-o. Dacă vrea să-şi facă meseria, trebuie să iasă pe holurile primăriei. De ce sunt importante interviurile în sala de şedinţe? Pentru că acolo are loc acţiunea", adaugă jurnalistul.

Reamintim că aceasta nu este prima relatare care pune sub semnul întrebării transparenţa în funcţionarea Primăriei. De la instalarea Gabrielei Firea în funcţie, societatea civilă s-a plâns în repetate rânduri că instituţia s-a opacizat.

"La şase luni de la câştigarea alegerilor, Primarul General Gabriela Firea, alături de majoritatea formată din PSD şi ALDE din Consiliul General, au reuşit să închidă aproape complet primăria pentru cetăţeni. Primăria Generală a devenit o fortăreaţă, atent păzită prin practici abuzive, fiind coordonată de o administraţie ocultă care împiedică participarea publică a cetăţenilor", arăta, recent, ActiveWatch.

Tot recent, lui Nicuşor Dan, deşi parlamentar al României, nu i-a fost permis accesul în sala de şedinţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne