USR mută lupta cu Firea în instanţă. În joc, înfiinţarea unei "primării paralele"

Gabriela Firea vrea să înfiinţeze 20 de companii care să se ocupe de mai tot ce înseamnă furnizare de utilităţi şi servicii, ceea ce ar trage "pe o linie paralelă şi ilegală aproape întreaga activitate a primăriei", acuză USR, care încearcă să blocheze în instanţă întreaga iniţiativă.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România a demarat procedurile de anulare în instanţă a societăţilor comerciale înfiinţate "ilegal" de primăriţa Capitalei, Gabriela Firea, şi consilierii PSD ALDE, în şedinţa de consiliu din 29 martie, atunci când au fost înfiinţate primele 10 companii din totalul de 20 aflate în plan, a anunţat marţi, pe Facebook, partidul condus de Nicuşor Dan.

"Cele zece societăţi comerciale dublează activitatea unor regii sau departamente ale primăriei, făcând-o şi mai netransparentă pentru public şi scăpându-şi angajaţii de răspundere pentru fapte de corupţie. Firmele ar urma să administreze domenii importante precum: spitalele, managementul traficului, parcările, consolidarea clădirilor, parcurile şi grădinile, reabilitarea străzilor sau dezvoltarea urbană", a transmis USR.

Partidul lui Nicuşor Dan o acuză pe Firea că a refuzat sistematic să explice necesitatea înfiinţării acestor societăţi sau ce se va întâmpla cu acele servicii deja existente ale primăriei care fac managementul spitalelor, al traficului, administrează parcuri sau străzi etc.

"Primarul nu spune, de asemenea, ce necesar de investiţii presupune înfiinţarea acestor firme (în afara unui capital social de 120.000 de lei/bucată, sumă scoasă din pix) şi nici ce se va întâmpla cu angajaţii primăriei dacă-şi vor pierde locurile de muncă sau nu în aceste zece scenarii SF", a arătat USR.

Pe lângă modul "opac şi neprofesionist" în care s-a dispus înfiinţarea acestor societăţi, USR consideră că şi votarea lor în consiliu s-a făcut ilegal, întrucât conform legii aveau nevoie de votul a două treimi dintre consilieri şi au obţinut numai o majoritate simplă.

Conform Legii contenciosului administrativ 554/2004, acţiunea în instanţă este precedată de etapa obligatorie a plângerii preliminare, act ce a fost adresat primarului, Consiliului General şi Prefectului Capitalei. În termen de 30 de zile urmează introducerea acţiunii în instanţă.

"Asta este singura armă la îndemâna consilierilor USR, în condiţiile în care în ciuda opoziţiei clare făcută în şedinţa de consiliu, PSD şi ALDE au refuzat să respecte legea. Mai mult, în şedinţa de azi, 11 aprilie, pe ordinea de zi a şedinţei de consiliu figurează înfiinţarea altor zece societăţi, care ar urma sa se ocupe de administrarea unor terenuri de sport, de afaceri imobiliare, de publicitate, de pază, iluminat public, întreţinere de spaţii verzi, salubrizare şi chiar dispecerizare RATB", a evidenţiat USR.

Partidul lui Nicuşor Dan a reamintit că, în numai două săptămâni, Gabriela Firea propune, iar consilierii PSD ALDE dispun înfiinţarea a 20 de firme care "ar trage pe o linie paralelă şi ilegală aproape întreaga activitate a primăriei".