R. Moldova: Proiectul privind condamnarea regimului totalitar comunist se examinează azi în Parlament

Ana Chitoroagă
12.07.2012

Joi 12 iulie, în Parlament se examinează proiectul privind condamnarea regimului totalitar comunist în Republica Moldova. Această iniţiativă legislativă a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei cu 54 de voturi.

Proiectul PL prevede condamnarea regimului totalitar comunist din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească şi interzicerea utilizării pe teritoriul Moldovei, în scopuri politice, a simbolurilor acestuia, adică secera şi ciocanul. Mai mult, iniţiativa prevede şi interzicerea promovării ideologiilor totalitare.

Totodată, liberalii regretă că acest regim nu a fost condamnat mai înainte. În acest sens, deputatul PL Valeriu Saharneanu a precizat: "Noi ştim că şi OSCE şi Consiliul Europei a condamnat comunismul. Nu ştiu de ce noi nu am condamnat acest regim mai înainte. Dacă punem azi punct, vom putea descătuşa poporul de acel lagăr în care ne-a înfundat de-a lungul timpului acel regim totalitar. Şi PCRM trebuie să se lase de moştenirea sovietică şi să fie patrioţi ai ţării".

Totodată, şi preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a avut o reacţie: "Credeam că PCRM va fi alături de acest proiect, dar tot ce am auzit demonstrează că iniţiativa noastră este binevenită. A greşi e omeneşte! Greşelile se iartă, domnule Voronin. Dar omorârea a sute de mii de oameni pe timp de pace este altceva. Dumneavoastră nu sunteţi comunişti, sunteţi comunişti-capitalişti".

Mai mult, în opinia mai multor politologi, iniţiativa condamnării crimelor comunismului este actuală şi are şanse de reuşită.

"Dacă în 2010 era o iniţiativă numai a PL-ului acum vedem că această iniţiativă este susţinută şi de PLDM. Comuniştii singuri au provocat această situaţie în modul cel mai direct, când la începutul acestui an au încercat să bată în simbolurile naţionale", consideră politologul Ion Tabârţă, relatează Publika.TV.

În acelaşi timp politologul Mihai Cernencu a declarat: "Regimurile totalitare comuniste au adus cu sine încălcarea drepturilor omului, au nimicit cultura, au schilodit istoria, milioane de oameni au avut de suferit. Dacă nazismul a fost condamnat la nivelul European şi mondial, consecinţele şi aceste crime ale regimurilor totalitare comuniste practice nu au fost criticate, nu au fost condamnate".

Precizăm că pe 25 ianuarie 2006, Consiliul Europei a aprobat o hotărâre istorică prin care a condamnat crimele comise de regimurile totalitare comuniste. Această decizie a accentuat, mai ales, semnificaţia practică, pentru ca aceste regimuri care sunt deocamdată active în câteva ţări din lume, încă mai comit crime.

Regimul comunist a fost condamnat şi de majoritatea statelor europene. Drept exemplu sunt ţările vecine. În România, pe 18 decembrie 2006, Traian Băsescu a calificat regimul comunist drept unul "ilegitim şi criminal". Apoi a urmat Ucraina, care a condamnat faptele lui Iosif Stalin, pe care un tribunal din Kiev le-a calificat drept genocid împotriva poporului ucrainean. Iar pe 22 februarie 2008, a fost adoptată o Declaraţie care condamnă Holodomorul din anii 1932-1933, considerat un act de genocid împotriva poporului ucrainean.

Şi în Cehia, în anul 1993, a fost adoptat un document prin care a fost condamnat guvernul din perioada sovietică. Un act similar a aprobat şi Bulgaria, în 2001. Regimul comunist a fost condamnat şi de statele baltice. După unele estimări, numărul victimelor din toate ţările comuniste s-ar ridica la peste 100 de milioane de oameni ucişi cu cruzime, relatează Publika.TV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor