În locul lui Lenin, Monumentul Luptei Anticomuniste

După aproape 23 de ani de la dărâmarea statuii lui Lenin din faţa fostei Case a Scânteii din Bucureşti, acum Casa Presei Libere, soclul impunător de marmură îşi va găsi, în sfârşit, un nou ocupant. Este vorba de Monumentul Luptei Anticomuniste – „Aripi”, o lucrare ce va reprezenta cel mai înalt monument din Capitală şi ar putea fi gata până la sfârşitul anului. În acest moment, lucrarea, care va cântări 160 de tone, este în proces de construcţie la Uzina Electromecanica Ploieşti, producătorul românesc de rachete de aviaţie, fiind realizat de artistul Mihai Buculei.

“Acest tip de structură s-a mai făcut doar la Stadionul Olimpic de la Beijing – Cuibul de pasăre“, susţine directorul Uzinei Electromecanica, Dinu Constantinescu.

Monumentul constă de fapt din trei aripi, care vor fi construite separat, pentru ca la final ele să fie îmbinate prin intermediul unor şuruburi foarte mari. Fiecare aripă va avea în jur de 40 de tone, iar întreg monumentul va avea o înălţime de 24 de metri, la care se va adăuga şi soclul pe care va fi amplasat. La final, se estimează că întreaga lucrare va avea o înălţime de aproximativ 28 de metri, în condiţiile în care Arcul de Triumf are 27 de metri. “Aripile vor fi realizate din tablă de inox cu o grosime de 8-15 milimetri. Partea de jos, noi îi spunem butuc, unde se termină aripile şi unde vor fi ele îmbinate, va fi realizată tot din tablă de inox. Întreaga structură va fi zincată chimic. Monumentul va avea un aspect metalic mat”, a explicat pentru “B365”, inginerul Vivian Stătescu.

În acest moment a fost finalizată pana cea mai înaltă a uneia dintre aripi, de 19 metri. De asemenea, în uzină se lucrează la dimensionarea tablei pentru finalizarea integrală a aripei. Procesul de fabricaţie este mai lent din cauza deselor verificări la care sunt supuse elementele monumentului. Astfel, piesele ansamblului sunt supuse la diferite teste pentru a se verifica rezistenţa acestora la fenomenele meteo, pentru că lucrarea va fi expusă în aer liber. Reprezentanţii Uzinei estimează că prima aripă va fi gata în iulie, urmând apoi ca celelalte aripi să fie şi ele terminate la intervale de aproximativ două luni una de alta. Întreaga lucrare ar putea fi gata până la sfârşitul anului. “Aripile vor fi apoi transportate la Bucureşti, iar montarea lor va dura în jur de 5-6 zile”, a mai precizat Vivian Stătescu.

Conceptul artistic al Monumentului Luptei Anticomuniste a fost realizat de sculptorul Mihai Buculei în urma unui concurs de soluţii organizat în 2004. “Aripile simbolizează eliberarea după comunism. Cred că este cel mai elocvent simbol pentru eliberare, pentru libertate. Cele trei aripi vor porni din plan înclinat, ca şi cum răsar din pământ. Monumentul va fi pus pe un mic postament de bazalt negru, iar dedesubt şi în jur va fi amenajat un tumul (n.r. o movilă artificială de pământ acoperită cu iarbă)”, a explicat artistul Mihai Buculei. Proiectul a apărut însă la iniţiativa Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, încă din 2003.

În acest moment, nu se ştie însă dacă va fi păstrat sau cât va fi păstrat din soclul fostului monument comunist. Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic va organiza un concurs de soluţii pentru amplasamentul acestui monument, câştigătorul competiţiei urmând apoi a stabili ce se va păstra din vechiul soclu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne