Negocierile pentru încetarea focului în Gaza continuă la Cairo. Hamas vrea un acord, "dar nu cu orice preţ"

Operaţiuni de salvare după bombardamente în Gaza (Getty Images)
Redacţia
05.05.2024

Liderii Hamas au fost prezenţi duminică în cea de-a doua zi de negocieri pentru armistiţiu cu mediatorii egipteni şi qatarezi, însă nu s-au înregistrat progrese evidente, în timp ce gruparea islamistă şi-a menţinut cererea ca prin acord să se pună capăt războiului din Gaza, au declarat oficiali palestinieni potrivit Reuters

Un oficial palestinian apropiat de efortul de mediere a declarat că delegaţia Hamas a venit la Cairo hotărâtă să ajungă la un acord, "dar nu cu orice preţ".

"Un acord trebuie să pună capăt războiului şi să scoată forţele israeliene din Gaza, iar Israelul nu s-a angajat încă să fie dispus să facă acest lucru", a declarat oficialul, cerând să nu fie menţionat.

Israelul doreşte să încheie un acord pentru a elibera cel puţin o parte din cei aproximativ 130 de ostatici deţinuţi de Hamas, dar un oficial israelian a semnalat sâmbătă că poziţia sa de bază a rămas neschimbată, afirmând că Israelul nu va accepta "în niciun caz" un acord care pune capăt războiului, care are scopul de a dezarma şi de a dezmembra definitiv Hamas.

Un alt oficial palestinian a declarat că negocierile "se confruntă cu provocări deoarece ocupaţia (Israelul) refuză să se angajeze la o încetare completă a focului", dar a adăugat că delegaţia Hamas se află încă la Cairo în speranţa că mediatorii ar putea face presiuni asupra Israelului pentru a-şi schimba poziţia.

În timp ce ultimele discuţii erau în curs de desfăşurare, rezidenţii şi oficialii din domeniul sănătăţii au declarat că avioanele şi tancurile israeliene au continuat să bombardeze zone din enclava palestiniană în cursul nopţii, ucigând şi rănind mai multe persoane.

Războiul a început după ce Hamas a uimit Israelul cu un raid transfrontalier la 7 octombrie, în care au fost ucise 1.200 de persoane şi au fost luaţi 252 de ostatici, potrivit bilanţului israelian.

Qatarul, unde Hamas are un birou politic, şi Egiptul încearcă să medieze încă o înţelegere după scurta întrerupere a focului din noiembrie, pe fondul consternării internaţionale cu privire la numărul tot mai mare de morţi din Gaza şi la situaţia dificilă a celor 2,3 milioane de locuitori.

Surse egiptene au declarat că directorul CIA, William Burns, care a fost, de asemenea, implicat în discuţiile anterioare privind armistiţiul, a sosit vineri la Cairo. Washingtonul - care, la fel ca alte puteri occidentale şi Israelul, cataloghează Hamas drept grup terorist - a îndemnat gruparea să încheie un acord.

Israelul a dat un aviz preliminar pentru termenii care, potrivit unei surse, includ returnarea a 20 până la 33 de ostatici în schimbul eliberării a sute de prizonieri palestinieni şi a unui armistiţiu de câteva săptămâni.

Astfel, ar rămâne aproximativ 100 de ostatici în Gaza, dintre care unii, potrivit Israelului, au murit în captivitate. Sursa, care a cerut să nu fie identificată după nume sau naţionalitate, a declarat că returnarea lor ar putea necesita un acord suplimentar.

Mii de israelieni au protestat sâmbătă, cerându-i premierului Netanyahu să accepte un acord de încetare a focului cu Hamas, în urma căruia ostaticii rămaşi să fie aduşi acasă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor