Bilanţul morţilor în urma ploilor din sudul Braziliei a crescut la 56 de persoane

O zonă inundată din Capela de Santana este văzută în statul brazilian Rio Grande do Sul, pe 2 mai 2024 (Getty Images)
Redacţia
05.05.2024

Ploile abundente care au căzut în această săptămână în cel mai sudic stat brazilian Rio Grande do Sul au provocat moartea a cel puţin 55 de persoane, au anunţat sâmbătă seara autorităţile locale, în timp ce zeci de persoane sunt încă date dispărute, relatează Reuters.

Autoritatea de apărare civilă din Rio Grande do Sul a declarat că 74 de persoane sunt încă dispărute şi peste 69.000 au fost strămutate, în condiţiile în care furtunile din ultimele zile au afectat aproape două treimi din cele 497 de oraşe din acest stat, care se învecinează cu Uruguay şi Argentina.

Autoritatea locală a declarat că investighează în prezent dacă alte şapte decese au legătură cu furtunile, după ce mai devreme în cursul zilei raportase un total de peste 55 de decese.

Inundaţiile au distrus drumuri şi poduri în mai multe regiuni ale statului. De asemenea, furtuna a declanşat alunecări de teren şi prăbuşirea parţială a unui baraj la o mică centrală hidroelectrică. Un al doilea baraj din oraşul Bento Goncalves riscă, de asemenea, să se prăbuşească, au declarat autorităţile.

În Porto Alegre, capitala statului Rio Grande do Sul, apa din lacul Guaiba a inundat străzile.

Aeroportul internaţional din Porto Alegre a suspendat toate zborurile pentru o perioadă nedeterminată.

Guvernatorul statului, Eduardo Leite, a declarat reporterilor sâmbătă seara că Rio Grande do Sul va avea nevoie de un "Plan Marshall" pentru a se recupera după furtuni şi consecinţele acestora, făcând referire la un plan de redresare economică a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, care a vizitat Rio Grande do Sul joi, se va întoarce duminică în acest stat pentru a urmări eforturile de salvare, a declarat sâmbătă şeful său de comunicare, Paulo Pimenta.

Lula a declarat pe X că guvernul său este în contact permanent cu autorităţile statului şi ale oraşelor pentru a sprijini regiunea cu tot ce au nevoie.

Ploile sunt aşteptate în regiunile nordice şi nord-estice ale statului până duminică, dar volumul precipitaţiilor a scăzut şi ar trebui să fie cu mult sub vârful înregistrat la începutul săptămânii, potrivit autorităţii meteorologice de stat.

Cu toate acestea, "nivelul apei râurilor ar trebui să rămână ridicat pentru câteva zile", a declarat Leite, sâmbătă.

Rio Grande do Sul se află la un punct geografic unde se întâlnesc straturile atmosferice tropicală şi polară, ceea ce a creat un model meteorologic cu perioade de ploi intense şi altele de secetă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor