Românii se pregătesc pentru Muzeul Comunismului

Bogdan Costea
30.05.2012

La mai bine de 21 de ani de la căderea comunismului în România, Senatul a adoptat tacit, marţi, o iniţiativă legislativă prin care se propune înfiinţarea "Muzeului Comunismului", unde să fie etalate exponate relevante pentru această perioadă istorică, atât în România, cât şi în străinătate. Proiectul îi are ca iniţiatori pe deputatul UDTTMR Amet Aledin - (minorităţi), deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru, deputatul independent Mircea Giurgiu şi pe deputatul PDL Petru Movilă.

Potrivit iniţiatorilor, această instituţie ar urma să fie subordonată Ministerului Culturii, din partea căruia va primi finanţare. Muzeul va putea primi, de asemenea, donaţii, supuse legislaţiei româneşti în vigoare în acest domeniu.

Muzeul va funcţiona, aşa cum se menţionează în iniţiativa legislativă, într-o clădire pusă la dispoziţie de autorităţi în municipiul Bucureşti. "Chiar dacă nu a fost o perioadă de bun augur, nu avem dreptul să ne negăm istoria", menţionează, printre altele, iniţiatorii acestei legi în expunerea de motive.

În punctul de vedere înaintat Parlamentului, Guvernul a precizat că nu susţine adoptarea acestei iniţiative legislative. Reprezentanţii Executivului au apreciat că este discutabilă înfiinţarea unei astfel de instituţii publice în subordinea Ministerului Culturii, întrucât, cel puţin parţial, s-ar crea un paralelism instituţional nejustificat, în condiţiile existenţei Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Proiectul legislativ urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional.

Până la înfiinţarea acestui Muzeu, însă, cercetătorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au realizat un muzeu online al comunismului menit să prezinte cele mai tipice situaţii de viaţă pe fondul unei bogate informaţii istorice. Muzeul virtual propune o istorie sensibilă a epocii totalitare ilustrată cu obiectele cele mai familiare şi situaţiile cele mai comune ale vieţii de zi cu zi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor