Progrese moderate în procesul de integrare europeană a Moldovei

(photos.com)
Tatiana Chiriac
10.03.2012

Guvernanţii Republicii Moldova au înregistrat progrese moderate în procesul de implementare a planurilor de acţiuni şi strategiilor care au ca scop integrarea europeană.

La această concluzie au ajuns autorii publicaţiei „Euromonitor. Implementarea reformelor în contextul cooperării UE - Republica Moldova”, transmite Info-Prim Neo.

„Activităţile prevăzute de planurile de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize şi recomandările Comisiei Europene privind zona de liber schimb au fost îndeplinite. În plus, nu putem ignora şi faptul că la summit-ul Parteneriatului Estic de la Varşovia la sfârşitul lunii septembrie au fost menţionate progresele bune pe care le-a făcut Republica Moldova. Aceasta am în vedere când mă refer la progresele moderate”, a declarat directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, în cadrul unei mese rotunde de prezentare a raportului.

Igor Boţan a subliniat că sunt identificaţi şi unii factori subiectivi ai procesului de integrare europeană. „Atunci când mă refer la factorii subiectivi fac referinţă la faptul că alianţa de guvernare aşa şi nu a reuşit să aleagă şeful statului, iar această problemă a devenit una presantă pentru cetăţeni deoarece aceştia, corect sau incorect, consideră că cea mai mare problemă din Republica Moldova este nealegerea şefului statului, întrucât politicienii sunt implicaţi în discuţii, certuri, ceea ce face ca ei să nu se ocupe de problemele cu adevărat importante, cele de integrare europeană”, a declarat Igor Boţan pentru presă.

Analistul politic susţine că, dacă e să ne uităm atent la discursul liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană, atunci vedem că este uneori incoerent, pe feţele lor se vede că nici ei nu cred în ceea ce spun.„Aceasta este dezolant pentru cetăţeni, ei simt că lucrurile nu se află într-o albie normală”, menţionează directorul ADEPT.

Directorul „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a declarat în cadrul mesei rotunde că nu poate să nu remarce cu îngrijorare că tot anul trecut un sondaj de opinie a arătat că cetăţenii au o oarecare răcire faţă de ideea integrării europene.

Autorii raportului au menţionat că guvernanţii trebuie presaţi să depună mai multe eforturi pentru implementarea strategiilor de integrare europeană, iar mass-media este instrumentul cel mai potrivit pentru aceasta.

Euromonitorul apare în cadrul proiectului „Relaţiile UE-Moldova – Monitorizarea progresului în contextul Parteneriatului estic”, implementat de către Asociaţia pentru Democraţie Participativă „Adept” şi Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor