Ziua Victoriei, la Moscova: Paradă militară "cu un singur tanc" / Putin afirmă că ţara trece printr-o "perioadă dificilă"

Singurul tanc afişat la parada de 9 Mai de la Moscova a fost un T34 (Getty Images)
Redacţia
09.05.2024

În fiecare an, pe 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, organizând o paradă mare în onoarea victoriei ţării în faţa Germaniei naziste acum 79 de ani - ceea ce reprezintă un simbol important al identităţii naţionale a ţării.

Potrivit Sky News, anul acesta însă, ca şi anul trecut de altfel, Rusia a avut doar un singur tanc expus în timpul paradei de Ziua Victoriei.

An de an, Moscova sărbătorea cu fast Ziua Victoriei, respectiv victoria asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

Astăzi, Rusia a marcat cea de-a 79-a aniversare, iar Vladimir Putin a ţinut un discurs în Piaţa Roşie, vorbind despre capacităţile militare ale ţării sale, un discurs menit să ajungă atât la audienţa străină, cât şi la cea naţională.

Liderul de la Kremlin şi-a folosit discursul din acest an pentru a avertiza că forţele de luptă ale Rusiei sunt "mereu pregătite", dar a admis că ţara trece printr-o "perioadă dificilă".

Un singur T34 a fost prezent pe tot parcursul paradei, întrucât ţara continuă să aloce o considerabilă putere de foc şi resurse războiului său din Ucraina.

În parada amânată din 2020, se pare că au fost prezente peste 20 de tancuri, comparativ cu unul singur în 2023 şi unul în 2024.

Alte vehicule blindate au fost surprinse în imagini în timp ce mii de membri ai serviciilor armate defilau la paradă.

În timpul discursului din acest an, Putin a recunoscut că Rusia trece printr-o "perioadă dificilă", deoarece "viitorul patriei depinde de noi".

"Astăzi, de Ziua Victoriei, suntem conştienţi de acest lucru şi mai mult. Forţele noastre strategice sunt întotdeauna pregătite de luptă", a spus el.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că forţele nucleare ale Rusiei sunt întotdeauna pregătite de luptă.

Putin, care a început săptămâna aceasta al cincilea mandat în funcţie, a declarat că Rusia va face tot ce poate pentru a evita o confruntare globală, dar nu va permite nimănui să o ameninţe.

De asemenea, el s-a folosit de prilej pentru a trimite un mesaj soldaţilor ruşi care luptă în Ucraina, încercând să le ridice moralul în timp ce războiul se prelungeşte.

"Pentru Rusia! Pentru victorie! Ura!", a continuat Putin în timp ce mii de soldaţi îl aclamau.

La începutul acestui an, Rusia a început să recondiţioneze vechile tancuri după ce a pierdut 3.000 în timpul luptelor din Ucraina, potrivit unui important centru de cercetare.

Moscova a pierdut mai mult decât întregul său inventar activ de tancuri de dinainte de invazie în războiul cu Ucraina, dar are suficiente vehicule blindate de calitate inferioară în depozite pentru ani de zile, a declarat Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

IISS a precizat că Rusia are în continuare de aproximativ două ori mai multe tancuri disponibile pentru luptă decât Ucraina.

De la venirea la putere, Putin a făcut din ziua de 9 mai o parte importantă a agendei sale politice, prezentând demonstraţii de putere militară.

În fiecare an, coloane de vehicule militare şi rachete defilează prin Piaţa Roşie, escadrilele de avioane de vânătoare survolează cerul, iar veteranii purtând medalii se alătură paradei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor