Din motivul concurenţei nu va fi pace în AIE, nici după alegerea preşedintelui

(VADIM DENISOV / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
10.03.2012

În Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) nu va fi pace nici dacă va reuşi alegerea şefului statului la 16 martie.

Sociologul Ion Jigău, directorul CBS-AXA, a menţionat la emisiune că pace nu va fi în alianţa de guvernare, deoarece acolo este concurenţă. Totuşi, expertul este convins că nu poate fi vorba de o reformatare a AIE.

Jurnalistul Ion Terguţă, directorul reprezentanţei din Moldova a companiei interstatale TV „MIR” spune că Partidul Liberal (PL) se teme că va fi dat afară din AIE. „De aceea încearcă să se menţină în interior prin intermediul acelui acord pe care îl cere să-l semneze viitorul preşedinte”, a declarat Ion Terguţă. Totodată, jurnalistul accentuează că viitorul candidat nu va fi candidatul niciunui partid, ci al tuturor partidelor. „Este timpul să fie numit un candidat de compromis, probabil, vom avea un preşedinte slab”, a spus Ion Terguţă citat de info-prim.md.

Analistul politic Vasile Croitoru afirmă că în cadrul alianţei vor mai fi crize. „Chiar dacă se va alege preşedintele, PL se va simţi perdant, aceasta va fi cauza care va crea anumite probleme. O altă problemă ar fi viziunea asupra reformelor. Se va manifesta şi o anumită competiţie. Atâta timp cât nu va exista un centru comun, care va fi independent, dar faţă de care se va supune orice orgoliu al membrilor alianţei, cred că stabilitate şi armonie nu va fi”, a menţionat analistul.

Dumitru Braghiş, fostul prim-ministru al Republicii Moldova, este de părere că nu va fi pace şi înţelegere în alianţă, deoarece componentele acesteia vor încerca să-şi exprime punctul de vedere diferit vizavi de reforme.

Partidele componente ale AIE încă nu au ajuns la un numitor comun în privinţa candidaturii la şefia statului. Chiar dacă liderii alianţei afirmă că această candidatură a fost identificată, ei încă nu-i dau numele, iar unii analişti politici presupun că aceştia încă nu sunt decişi sau nu au găsit persoana care ar mulţumi pe toţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor