Belgia va contribui la accelerarea proceselor de integrare europeană a R. Moldova

Premierul moldovean Vlad Filat. (JANEK SKARZYNSKI / AFP / Getty Images)
Epoch Times
09.03.2012

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Philippe Beke, Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Regatului Belgiei în Republica Moldova şi Willy Claes, ex-ministru de stat al Belgiei, ex-secretar General al NATO.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului Republicii Moldova, în cadrul întrevederii au fost abordare următoarele subiecte: caracterul ascendent al relaţiilor moldo-belgiene şi a celor privind integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană, ceremonia de deschidere a Camerei de Comerţ moldo-belgine, consolidarea relaţiilor bilaterale şi posibilităţile oferite tinerilor moldoveni de a-şi face studiile în Belgia şi au făcut un schimb de opinii pe margine acţiunilor recente privind dezvoltarea cooperării bilaterale.

Prim-ministrul a menţionat că la 11 martie curent se vor împlini 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între R. Moldova şi Belgia, iar cu această ocazie la Chişinău vor fi organizate mai multe acţiuni.

Totodată, Filat a mulţumit părţii belgiene pentru sprijinul acordat în procesele reformare a ţării şi de integrare europeană, precizând că R. Moldova a înregistrat succese privind negocierea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, crearea Zonei de Comerţ Liber, Cuprinzător şi Aprofundat şi liberalizarea regimului de vize cu UE. Din 25 de capitole din Acordul de Asociere au fost încheiate provizoriu 21.

Prim-ministrul a salutat decizia părţii belgiene de a trimite în Republica Moldova, în toamna anului curent, o importantă misiune a oamenilor de afaceri belgieni, precum şi înfiinţarea Camerei de Comerţ moldo-belgiene, ceremonia de deschiderea a căreia va avea loc astăzi. Totodată, Premierul a mulţumit pentru posibilităţile oferite tinerilor moldoveni de a-şi face studiile în Belgia.

De asemenea, Vlad Filat a remarcat rolul personalităţilor în ceea ce priveşte apropierea R. Moldova de UE, menţionând că a reuşit să stabilească relaţii persoanele foarte bune cu persoane de conducere din cadrul forurilor europene precum preşedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman van Rompuy, preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, care sunt originari din Belgia, dar şi cu Premierul Belgiei, Yves Leterme, scrie InfoPrut.

La rândul său, Ambasadorul Regatului Belgiei în Republica Moldova a menţionat că astăzi a efectuat o vizită la ministerul Afacerilor Interne în cadrul căreia a participat la inaugurarea celulei de Analiză Criminală Operaţională.

În acest sens, oficialul a precizat că sprijinul acordat de Belgia va spori capacităţile ţării noastre în combaterea criminalităţii: "Îmi exprim speranţa că sprijinul acordat de Belgia pe această cale va spori capacităţile Republicii Moldova în combaterea criminalităţii", a conchis oficialul.

Totodată, Philippe Beke a precizat că în R. Moldova activează 44 de întreprinderi moldo-belgiene, pronunţându-se pentru ameliorarea în continuare a condiţiilor de activitate a agenţilor economici.

Willy Claes, ex-ministru de stat al Belgiei, ex-secretar General al NATO, a menţionat că personal a contribuit la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale între cele două ţări, specificând că inaugurarea Camerei de comerţ moldo-belgiene este o etapă nouă în dezvoltarea acestor relaţii. Iar Belgia ca ţară fondatoare a UE, va face tot posibilul pentru accelerarea şi finalizarea cu succes a proceselor de integrare europeană a R. Moldova.

Referindu-se la situaţia politică din ţara noastră politicianul belgian a menţionat necesitatea evitării alegerilor parlamentare anticipate, a alegerii Preşedintelui şi concentrarea tuturor eforturilor în vederea implementării agendei de reforme şi integrării în UE.

Mai mult, diplomatul a dat asigurări că Belgia va spori volumul de investiţii în R. Moldova şi a optat pentru sporirea importurilor de mărfuri moldoveneşti. El a subliniat că vinul moldovenesc este de foarte bună calitate şi merită a fi cunoscut de către consumatorii europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor