Procurorul General: MCV-ul, o cască de protecţie pentru Justiţie. Trebuie menţiut

Monitorizarea României în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare trebuie menţinută, tocmai pentru a preveni modificări legislative care să dezarmeze practic magistraţii de instrumentele juridice anticorupţie.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (wall-street.ro)

MCV-ul trebuie menţinut, a susţinut miercuri procurorul General al României, Augustin Lazăr, opinând că acesta se dovedeşte a fi "cască de protecţie" în situaţii imprevizibile, precum recentele tentative de modificare a codurilor penale venite din partea coaliţiei la putere.

"Iată că monitorizarea se dovedeşte a fi o cască de protecţie când circuli pe şantier, pentru situaţii de imprevizibilitate. Şi după 10 ani, iată că se poate întâmpla ceva la care nu ne-am fi aşteptat: modificări radicale ale unor texte de lege. (...) Noi ne dorim să avem evoluţii ireversibile. Nu ne dorim modificări legislative care să dezarmeze practic magistraţii de instrumentele juridice anticorupţie, fiindcă dezincriminarea unor texte de lege privind infracţiuni de serviciu ar face inoperabilă impunitatea denunţătorilor, instituţii care au fost introduse în faza aceasta de aderare la Uniunea Europeană şi care au rezistat 10 ani şi mai bine în legislaţia română. Ar trebui să rămână şi nu să se renunţe la ele, fiindcă altfel magistraţii vor fi dezarmaţi în faţa infracţiunilor de corupţie", a declarat, pentru Agerpres, Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai reamintit că deşi rapoartele MCV ale Comisiei Europene, din perioada 2014 — 2016, au evidenţiat o tendinţă pozitivă, acestea avertizează că atacurile mass-media şi ale politicienilor împotriva magistraţilor reprezintă o ameninţare serioasă pentru ireversibilitatea luptei anticorupţie.

"Este exact ceea ce se discută de către magistraţi în acest zile. Raportul mai reţine că legislaţia anticorupţie trebuie să se aplice tuturor în mod egal şi la toate nivelurile. Aceasta este foarte important, deoarece modificările legislative, în sensul în care sunt menite în mod clar să slăbească şi să reducă domeniul de aplicare al textelor privind infracţiunile de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA, ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate", a adăugat procurorul.

Nu în ultimul rând, Lazăr a precizat că nu este de acord cu modificarea textului din Codul penal privind infracţiunea de conflict de interese şi a criticat faptul că printr-unul din proiectele de ordonanţă de urgenţă se doreşte să se umble la textul acestei infracţiuni de conflict de interese, astfel încât să fie făcut inoperabil, ceea ce nu este de dorit.

Reamintim în context că în ultimul Raport MCV pentru România, raport publicat astăzi, se precizează că "modificările legislative menite în mod clar să slăbească sau să reducă domeniul de aplicare al infracţiunii de corupţie sau care au reprezentat o provocare majoră la adresa independenţei sau eficacităţii DNA ar atrage după sine reevaluarea progreselor realizate." Experţii europeni adaugă, la notele de subsol, că "orice versiuni finale adoptate ale celor două proiecte de ordonanţe de urgenţă prezentate spre consultare de către Guvern la 18 ianuarie 2017 ar trebui privite din acest punct de vedere". Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici