Procurorii Codruţei Kovesi nu iartă pe nimeni. Udrea, suspectată de dare de mită într-un dosar de corupţie

Elena Udrea, PMP
Elena Udrea, PMP (Epoch Times România)

Preşedintele PMP, Elena Udrea, este suspectată de dare de mită într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă DIICOT, prietena sa Alina Bica, este acuzată de abuz în serviciu în cazul despăgubirilor de la ANRP, relatează Libertatea.

"Exercitarea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, urmată de primirea unui teren de către Bica Alina Mihaela, de la Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela conturează elementele constitutive ale infracţiunilor de dare de mită", se menţionează în Rechizitoriul citată de Libertatea, prin care procurorii DNA i-au trimis în judecată, luni, pe Alina Bica şi pe complicii acesteia, la capitolul Disjungeri ale cauzei.

Din rechizitoriu reiese că Alina Bica a primit terenul de la Elena Udrea şi soţul acesteia, Dorin Cocoş, pentru a nu continua investigaţiile în ceea ce priveşte o sesizare primită de la Oficiul Naţional de Spălare a Banilor, care viza tranzacţii suspecte, ai căror destinatari finali erau chiar Udrea şi Cocoş.

"Ulterior emiterii deciziei de despăgubire, Gheorghe Stelian a obţinut titlul de conversie nr. (…), în cuantum de 282.961.725 lei, reprezentând un număr total de 488.623.252 acţiuni, Valentin Vişoiu a obţinut titlul de conversie nr. (…), în cuantum de 43.010.182 lei, reprezentând un număr total de 74.270.734 acţiuni, Andrici Adrian a obţinut titlul de conversie nr. (…), în cuantum de 25.655.196,40 lei, reprezentând un număr total de 44.187.386 acţiuni şi Gheorghe Gabriel a obţinut titlul de conversie nr. (…) , în cuantum de 25.655.196,40 lei, reprezentând un număr total de 44.187.386 acţiuni. Aceste acţiuni au fost tranzacţionate, iar sumele obţinute au fost retrase din conturile deţinute la diverse unităţi bancare, iar o parte din bani au fost direcţionaţi către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela). Tranzacţiile financiare au făcut obiectul unor verificări ale Oficiului Naţionale pentru Combaterea Spălării Banilor care au fost transmise D.I.I.C.O.T., coordonată de către procurorul şef Bica Alina Mihaela, în data de 28.05.2013", se mai precizează în rechizitoriu.

Ulterior, fosta şefă DIICOT a primit terenul pentru a nu da curs sesizării primite de la Spălarea Banilor.

Turcescu a dat primul vestea în ţară

Cu o zi înainte, informaţia potrivit căreia Elena Udrea este vizată de DNA ajunsese deja în presă, după ce jurnalistul Robert Turcescu a publicat ordonanţa prin care procurorii au constituit un nou dosar pe numele Alinei Bica.

În paginile ordonanţei se vorbeşte despre deja "celebra" afacere de la ANRP (Dorin Cocoş - Gheorghe "Stelu" Stelian - Crinuţa Dumitrean ş.a) unde Alina Bica era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, ca reprezentant al Ministerului Justiţiei. O parte din acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea în urma acestei afaceri, notează procurorii, "au fost tranzacţionate, iar o parte din din bani au fost direcţionaţi către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)".

Pentru serviciile aduse cauzei, Alina Bica a primit, "fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat la Snagov, în suprafaţă de 4.425 de metri pătraţi, aparţinând numitei Chiriac Olguţa", se arată în documentul citat. Olguţa Chiriac, notează procurorii este fosta soţie a lui Dorin Cocoş şi mama lui Alin Cocoş. Tranzacţia imobiliară a fost realizată prin interpuşi.

Reacţia Elenei Udrea la ordonanţa publicată de Turcescu

"Citesc pe blogul lui Robert Turcescu un document oficial DNA! În primul rând pun întrebarea dacă este normal ca un astfel de document să fie dat pentru a apărea "pe surse", unui fost colaborator (sau actual) al Serviciilor? Încă nu ştim al căror Servicii. Pentru că îmi este amintit numele într-o înşiruire, fac următoarele comentarii:

- Nu am nicio legătură cu presupusa intervenţie la ANRP făcută pentru a fi aprobat un dosar de restituire pentru Gh. Stelian.

- Niciodată, în nicio situaţie, nu am intervenit pentru nimeni la conducerea ANRP, nu am vorbit cu niciun reprezentant al acestei instituţii pe care, de altfel nici măcar nu-i cunoşteam. Aşa cum am precizat deja, nu am ştiut că Alina Bica, cu care eram colegă în Guvern la acea dată, era reprezentanta Ministerului Justiţiei la ANRP.

Dar, în legătură cu anumite informaţii care mi-au ajuns la urechi în acea perioadă, despre posibile ilegalităţi comise de Preşedinta Agenţiei, am vorbit cu colegi din conducerea partidului. Dar nu numai cu colegi!!! Toţi cei cărora le-am reclamat mi-au spus că mă înşel, că nu se probează nimic... Justiţie până la capăt înseamnă şi adevăr până la capăt! Tic tac...tic tac...", a scris duminică seară pe contul său de Facebook Elena Udrea.