Un sistem putred, cangrenat. Turcescu îi expune pe Dragnea, Bica, Tender, Udrea, Cocoş, Buzăianu şi pe mulţi alţii

Robert Turcescu
Robert Turcescu (Epoch Times România)

Jurnalistul Robert Turcescu a publicat duminică, în premieră, 23 de pagini dintr-o "Ordonanţă de disjungere a cauzei" din dosarul Bica care dezvăluie nivelul corupţiei de la nivelurile superioare ale societăţii. Documentul arată legăturile infracţionale dintre personaje cu greutate precum Dragnea, Bica, Tender, Udrea, Cocoş, Buzăianu şi mulţi, mulţi alţii.

"Probabil că numai un naiv îşi închipuia că la un asemenea nivel, de procuror-şef DIICOT, cum era Alina Bica, putea fi vorba doar de "cazul ANRP". E rolul Justiţiei să decidă dacă faptele consemnate în acest document constituie infracţiuni, dacă pot fi probate şi dacă trebuie pedepsite de judecători. Interesul public faţă de cele consemnate în acest document, veţi vedea, e enorm. Dacă numai o parte din cele scrise de procurori se dovedesc a fi reale, atunci avem de-a face cu devoalarea unui sistem putred, cangrenat, subordonat unei singure comenzi: bani, bani, cât mai mulţi bani! Şi, după cum veţi putea citi, toţi şi toate au un preţ. Chiar şi când vine vorba de oameni din Parchetul General", scrie, pe blogul personal, Robert Turcescu.

Deşi recomandă "cu tărie" opiniei publice să citească toate cele 23 de pagini pentru că au ce vedea, Turcescu face o mică selecţie a celor mai "spectaculoase" informaţii.

Cazul Bica - Tender

Procurorii consemnează la pagina 2 cazul Bica-Tender-Mihăilescu. Ovidiu Tender era judecat într-un dosar al cărui rechizitoriu fusese întocmit chiar de Alina Bica. Pentru a avea şansa unei soluţii favorabile, notează procurorii, Tender a apelat la un anume Florin Ionuţ Mihăilescu, devenit consilier al Alinei Bica şi angajat totodată la SC PROSPECTIUNI SA, firma lui Tender. Avocaţii omului de afaceri au trimis prin Mihăilescu acte care să fie consultate de Alina Bica, cerîndu-i sprijinul pentru formularea unei apărări favorabile.

În documentul DNA, procurorii afirmă că Mihăilescu şi Bica au dobândit în schimbul sprijinului acordat lui Ovidiu Tender bunuri imobile (teren). În plus, Florin Ionuţ Mihăilescu, ca angajat la SC PROSPECTIUNI SA, încasa şi diferite sume de bani pe un card.

Cazul Bica - Ioan Niculae - Liviu Dragnea

La pagina 3 a documentului se vorbeşte despre cazul afaceristului-inculpat Ioan Niculae care a apelat la Liviu Dragnea să-l ajute cu o intervenţie la procurorul-şef DIICOT, Alina Bica, pentru soluţionarea favorabilă a dosarului său. În fapt, solicitarea lui Niculae era legată de tergiversarea soluţionării dosarului până la apariţia prescripţiei.

Bica, se arată în document, a intervenit la nivelul procurorului de caz cerându-i acestuia să oprească investigaţiile pe care le derula în legătură cu utilizatorul unui număr de telefon pe care îl folosea Liviu Dragnea. Răsplata: 3,5 milioane de euro pe care Niculae i le-a oferit Alinei Bica la pachet cu promisiunea făcută împreună cu Liviu Dragnea că o vor sprijini să ajungă Procuror General.

Cazul Bica - Cocoş

În paginile următoare ale documentului se vorbeşte despre deja "celebra" afacere de la ANRP (Dorin Cocoş - Gheorghe "Stelu" Stelian - Crinuţa Dumitrean ş.a) unde Alina Bica era membru al Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor, ca reprezentant al Ministerului Justiţiei. O parte din acţiunile obţinute la Fondul Proprietatea în urma acestei afaceri, notează procurorii, "au fost tranzacţionate, iar o parte din din bani au fost direcţionaţi către membrii familiei Cocoş (Cocoş Dorin, Cocoş Alin şi Udrea Elena Gabriela)".

Pentru serviciile aduse cauzei, Alina Bica a primit, "fără a plăti contravaloarea, o cotă parte dintr-un teren situat la Snagov, în suprafaţă de 4.425 de metri pătraţi, aparţinând numitei Chiriac Olguţa", se arată în documentul citat. Olguţa Chiriac, notează procurorii este fosta soţie a lui Dorin Cocoş şi mama lui Alin Cocoş. Tranzacţia imobiliară a fost realizată prin interpuşi.

Cazul DIICOT - ANAF - Constantin Marius Stoica

La pagina 11 a documentului citat se vorbeşte despre omul de afaceri Constantin Marius Stoica şi încercările acestuia de a interveni la nivelul conducerii ANAF pentru a obţine o soluţie favorabilă într-un dosar sau declinarea speţei către DIICOT acolo unde avea posibilitatea să realizeze trafic de influenţă asupra Alinei Bica prin intermediul consilierului acesteia, Florentin Ionuţ Mihăilescu.

Procurorii notează că în mai 2013, Stoica a intervenit şi la şeful ANAF, Şerban Pop, în scopul de a scoate de pe piaţă firma concurentă Sensiblu, dar şi la directorul general adjunct al Direcţiei de Administrare Fiscală a Marilor Contribuabili, Nicuşor Adrian Nica, în scopul scoaterii de pe piaţă a unei alte firme concurente, numită Syco. Stoica voia ca ANAF să declanşeze controale fiscale la aceste firme concurente în scopul eliminării lor de pe piaţă.

Cazul DIICOT - Buzăianu - Energy Holding

În paginile următoare apare numele omului de afaceri Bogdan Buzăianu care avea nevoie de un document emis de DIICOT pentru a fi depus într-o cauză aflată pe rolul instanţei. Buzăianu, notează procurorii, a obţinut acest document cu sprijinul unui anume Mihail Udroiu, alt consilier al Alinei Bica. Pentru serviciile aduse, Udroiu a fost ofertat cu o excursie în Dubai.

De asemenea, notează procurorii, "au rezultat indicii infracţionale privind traficarea şi cumpărarea influenţei pentru soluţionarea favorabilă a unor contracte din domeniul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi soluţionarea favorabilă a unor dosare în care era implicată firma Energy Holding şi alte firme aparţinând numitului Buzăanu Bogdan Nicolae sau în raport cu care acesta avea interes, aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti". În document se vorbeşte despre mai multe persoane care "foloseau telefoane cu cartele oferite de Buzăianu şi întâlniri conspirate pentru reuşitele infracţionale".

Documentul de 23 de pagini semnat de procurorul şef de secţie Gheorghe Popovici şi procurorul şef-adjunct Dănuţ Volintiru, ambii de la DNA, relevă numeroase detalii, în special legate de felul în care era organizată şi funcţiona reţeaua Bica, dar şi despre piramida relaţională din jurul afacerilor de la ANRP.

Pentru a citi integral documentul intraţi pe blogul lui Robert Turcescu aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne