Primăria, fief al Gabrielei Firea. Ciucu acuză: "Multora dintre funcţionari le e frică să-mi dea informaţii publice"

Ajunşi în Consiliul Local, reprezentanţii opoziţiei s-au trezit că accesul la informaţii este un deziderat foarte greu de realizat, acuză Ciprian Ciucu.
Ciprian Ciucu
Ciprian Ciucu (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Paradoxal sau nu, deşi trebuie să ia decizii ce afectează viaţa a milioane de bucureşteni şi au (teoretic) pe mână un buget de 1 miliarde de euro, reprezentanţii opoziţiei în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nu pot avea decât cu greu - şi în anumite cazuri deloc - acces la informaţii care să le permită să ia hotărâri în cunoştinţă de cauză, acuză, pe Facebook, liberalul Ciprian Ciucu.

Potrivit acestuia, funcţionarii primăriei nu le dau informaţii consilierilor decât dacă li se dă voie de la "etajul 14" (etaj unde se află biroul Gabrielei Firea n.r.). De asemenea, Ciucu susţine că, în Consiliul General, contezi doar dacă te afli în majoritate, drept dovadă, tot ce a vrut până acum Gabriela Firea să treacă, a trecut.

Redăm postarea consilierului:

"Vă rog să fiţi atenţi la ce vă voi spune acum, este bine să înţelegeţi cât de INGRATĂ este situaţia Consilierilor de opoziţie din cadrul Consiliului General al Bucureştiului. Pun cu bullet-uri, pentru a fi concis.

- un consilier din Bucureşti, dacă are nevoie de o informaţie publică din primărie, nu poate pune mâna pe un telefon pentru a o primi. Trebuie să facă cerere scrisă;

- dacă face o cerere scrisă, nu înseamnă că o va primi automat. Funcţionarul direcţiei care lucrează cu Consiliul General, va cere mai întâi voie la Etajul 14 (cum se spune, atunci când vine vorba despre stăpânire). Nu e nicio lege sau regulă care să oblige executivul primăriei să-i dea informaţia. Nu e ca în relaţia Guvern-Parlament. Mai sigură este opţiunea cu Legea 544;

- Consiliul General, consilierii, cu toate că au pe mână un buget de 1 miliard de Euro, n-au un aparat propriu care să-i ajute să-şi fundamenteze deciziile. Totul ţine de priceperea şi timpul lor (aproape neremunerat) pentru a se documenta şi analiza efectele deciziilor pe care le iau;

- Ca oengist eram într-o situaţie mai bună, aveam câte un proiect, deci aveam resurse ca să cercetez şi să fundamentez diferite politici locale. În calitate de consilier, n-am. Mai mult, multora dintre funcţionari le e frică să-mi dea informaţii publice, ca nu cumva să afle Etajul 14;

- În Consiliul General contezi doar dacă te afli în majoritate. Ca dovadă, tot ce a vrut până acum Gabriela Firea să treacă, a trecut. TOT! Au fost surzi la argumente atunci când ne-au lăsat să le expunem.

Tot ce putem face este să încercăm să intuim atunci când vin cu proiecte dăunătoare şi riscante, cum a fost cel cu SRL-ul şi să ne ţinem la ei cu poziţii publice. Mă văd nevoit să-i dau dreptate lui Nicuşor Dan când spunea că funcţia de Primar este importantă şi “Consiliul nu contează”.

Sunt o grămadă de teme pe care aş vrea să le urmăresc şi care mă pasionează. Aş vrea să pot face doar asta 10 ore pe zi.

Asta nu înseamnă că mă descurajez, din contră, dar am vrut doar să ştiţi aceste lucruri şi să vă calibraţi corespunzător aşteptările de la opoziţie. Vom fi acolo, pe baricade mereu, după puterile noastre", scrie Ciucu, pe contul său de socializare.