Noi SRL-uri pe bani publici. Opoziţia acuză pesedizarea administraţiei

Primăria Sectorului 1 va face două firme cu obiect de activitate incert. Deşi în expunerea de motive nu se preciza exact ce vor face cele două SRL-uri, consilierii generali au dat totuşi undă verde proiectelor.
Consiliul General al Municipiului Bucureşti
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat joi două proiecte de hotărâre prin care avizează înfiinţarea a două societăţi comerciale pe lângă Consiliul local Sector 1, relatează Hotnews. Una dintre cele două societăţi va presta servicii pentru clădirile domeniului public, în timp ce a doua va presta servicii şi va executa lucrări pentru imobilele proprietate publică şi privată a municipiului Bucureşti, cu excepţia clădirilor.

Potrivit sursei citate, în raportul de specialitate şi expunerea de motive nu scrie exact ce vor face cele două societăţi şi de ce este nevoie de ele.

Consilierii din opoziţie s-au opus înfiinţării celor două societăţi, hotărâre care, reamintim, vine la scurtă vreme după ce aceeaşi majoritate PSD-ALDE s-a arătat de acord ca Primăria lui Firea să-şi facă firmă pentru construcţia de locuinţe sociale.

"Cele două societăţi comerciale, care survin după înfiinţarea a unei alteia dată trecută, continuă politica de pesedizare a administraţiei Bucureştiului: se iau bani şi competenţe de la autorităţi locale şi se dau pe mâna unor SRL-uri sau SA-uri care pot face afaceri departe de ochii publicului. Această abordare, a înfiinţa firme de stat la nivel local, dovedit metodă de administraţie ineficientă, înseamnă sinecuri pentru oameni de partid, fiind o reţetă clasică de politizare", a declarat Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

La rândul său, consiliera USB Roxana Wring a criticat şi ea cele două hotărâri, arătând că acestea vor spori lipsa de transparenţă.

"Ne opunem pentru motive care sunt cunoscute - lipsa de transparenţă, avem exemplul celor de la sectorul 3. La contractele pe care le-am cerut şi trebuie să fie publice ni s-a răspuns că nu mai sunt publice din cauză că este societate comercială, suntem în contencios administrativ. Aceste societăţi pot fi înfiinţate doar când avem transparenţă şi o administrare competentă", a declarat şi Roxana Wring.

Mai amintim că în urmă cu 8 zile, Consiliul Local al Sectorului 1 a fost împuternicit să-şi facă un SRL care se va ocupa de prestarea serviciilor de pază la obiectivele pe care le administrează. La momentul respectiv, primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat că preţurile în cazul serviciilor de pază vor fi stabilite de către Consiliul Local al Sectorului 1, care va fi acţionar principal al societăţii.

"Vă dau un exemplu foarte simplu. Pe timpul verii, şcolile nu mai au nevoie de atâta personal la pază. Fiind societatea primăriei, acei agenţi vor putea merge cu Poliţia pe stradă, vor putea desfăşura şi alte activităţi. Pe când aşa, dacă e una privată, nu puteam să mă duc să mă rog de ei. (...) Nu este, cum au spus unii de la PNL, o altă societate care să sifoneze banii Primăriei, dimpotrivă. (...) Nu vom fi o societate de subînchiriere, un intermediar. Noi, efectiv, vom asigura acele servicii", a explicat primarul sectorului 1.