Noua Lege a Guvernului vine cu disponibilizări de circa 50 la sută din angajaţii ministerelor

Şeful Centrului de implementare a reformelor din cadrul guvernului, Iurie Ciocan, consideră că reducerea numărului funcţionarilor publici din cadrul ministerelor este un succes pe care instituţiile nu l-ar fi reuşit-o în baza propriei voinţe.
Şedinţa Guvernului R. Moldova
Şedinţa Guvernului R. Moldova (gov.md)
Maria Maevschi
31.08.2017

Executivul Republicii Moldova a aprobat în cadrul şedinţei de joi, 30 august, Regulamentele de funcţionare a noilor ministere, care stabilesc misiunea, funcţiile, domeniile de activitate şi drepturile acestora, precum şi organizarea activităţii. Potrivit premierului Pavel Filip, pasul întreprins va oferi cadru de funcţionare pentru noile ministere şi va crea condiţiile necesare ca acestea să devină mai eficiente, iar fiecare funcţionar din structurile nou create va şti clar ce are de muncit în cele opt ore legale de muncă, inclusiv va fi mai bine plătit, ezitând să menţioneze despre cei circa 50 la sută din angajaţii administraţiei centrale care vor fi demişi.

Şeful Centrului de implementare a reformelor din cadrul guvernului, Iurie Ciocan, a declarat, într-un interviu pentru Europa Liberă că ministerele deja şi-au elaborat regulamentele, structurile interne, le-au ajustat la noile prevederi ale legislaţiei, ţinând cont şi de „optimizarea structurilor interne”. Având în vedere că numărul ministerelor s-a micşorat de la 16 la 9, Iurie Ciocan consideră reducerea numărului funcţionarilor publici din cadrul ministerelor o reuşită a centrului pe care îl conduce.

„Pentru mine este o senzaţie. În momentul în care se face o regulă atât de profundă şi se oferă şi posibilitatea promovării specialiştilor atât din sectorul privat, cât şi din sectorul asociativ, vreau să vă zic că, de exemplu, un salariu de 20.000 de lei pentru un secretar de stat va deveni un lucru absolut normal şi funcţiile respective vor deveni atractive, cu echipe mici, relativi mici. Într-adevăr, avem reduceri considerabile de personal, dar nu s-au făcut reduceri de dragul reducerilor, doar pentru a micşora numărul, s-au optimizat foarte multe procese pe intern, s-au revăzut fişele postului fiecărui angajat, s-au exclus dublările, s-au divizat clar competenţele între funcţiile de suport şi funcţiile de creare de politici”, a declarat Ciocan.

Acesta a mai adăugat că în special Centrul de implementare a reformelor din cadrul guvernului a venit în "suportul ministerelor", pentru a le oferi „puterea de a reforma instituţiile”. Acesta a accentuat că se cunoaşte faptul că nici o instituţie, niciun minister în baza propriei voinţe nu va disponibiliza 50 la sută din personal şi nici nu-şi va restructura procesele de business astfel încât să facă faţă aceluiaşi număr de sarcini şi cu jumătate din stafful pe care-l are. „Iaca asta a fost munca noastră. Noi ca şi corp din afară am forţat situaţia în aşa mod, ca această reformă să aibă loc”, a explicat Iurie Ciocan.

Menţionăm că legea cu privire la reforma Guvernului a fost propusă de Vladimir Plahotniuc, proiectul fiind votat în două lecturi în Parlamentul de la Chişinău la doar câteva luni după ce a fost anunţată de şeful Partidului Democrat, în pofida faptului că mai mulţi experţi s-au arătat îngrijoraţi de faptul că iniţiativa a fost lansată netransparent şi fără participarea societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor