Promo-LEX: Autorităţile RM ignoră ratificarea Convenţiei pentru protecţia persoanelor dispărute forţat

Din cauza lipsei cadrului normativ ajustat cu standardele internaţionale, cazurile persoanelor dispărute forţat nu pot fi investigate eficient, iar rudele şi victimele nu pot beneficia de ceva despăgubiri sau servicii de reabilitare.
Membrii Asociaţiei Promo-LEX din R. Moldova
Membrii Asociaţiei Promo-LEX din R. Moldova (promolex.md)

Republica Moldova a semnat Convenţia internaţională pentru Protecţia Tuturor Persoanelor contra Dispariţiilor Forţate la 6 februarie 2007, însă nu a ratificat-o până în prezent chiar dacă se confruntă cu astfel de probleme.

Cu prilejul marcării de către comunitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a Zilei Internaţionale a persoanelor dispărute forţat, Promo-LEX aminteşte că rudele celor peste 40 de persoane, dispărute forţat în timpul războiului de pe Nistru, nu cunosc nici astăzi circumstanţele dispariţiei acestora, persoanele vinovate nu au fost identificate şi nici trase la răspundere, victimele nu au fost reabilitate, iar rudele suferă în continuare de tulburări emoţionale.

Şi în perioada următoare conflictulului din 1992, au fost înregistrate cazuri de dispariţii forţate ale persoanelor în regiunea transnistreană (cauza Filin v. Republica Moldova şi Federaţia Rusă, examinată de CEDO). Motivele? Lipsa unui cadru normativ naţional ajustat în conformitate cu standardele internaţionale, cazurile persoanelor nu au fost investigate eficient, iar rudele şi victimele nu au beneficiat de ceva despăgubiri sau servicii de reabilitare.

Asociaţia Promo-LEX precizează că, în contextul conflictului nesoluţionat pe teritoriul R.Moldova, prezenţa trupelor ruse - contrar angajamentelor internaţionale şi situaţiei geopolitice din regiune - a atras atenţia în repetate rânduri asupra necesităţii ratificării Convenţiei, însă autorităţile de la Chişinău continuă să le ignore apelurile.

Convenţia prevede o serie de garanţii pentru victimele dispariţiilor forţate şi rudele apropiate. Totodată, aceasta impune obligaţii statelor să adopte măsurile necesare pentru investigarea acţiunilor de dispariţii forţate, să asigure că dispariţia forţată să fie clasificată drept încălcare în dreptul penal, să stabilească măsuri corespunzătoare pentru pedeapsă luând în considerare seriozitatea infracţiunii, să ia măsurile necesare pentru a-şi stabili competenţa pentru exercitarea jurisdicţională asupra crimei de dispariţie forţată etc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe