Pensionari din Găgăuzia şi-au primit rublele de la Moscova pe cardurile MIR. Ministrul Finanţelor: Nu pot fi utilizate pe teritoriul R. Moldova

Card al sistemului de plăţi MIR (rbc.ru)
Maria Maevschi
02.05.2024

Başcana Găgăuziei, Evghenia Guţul, pare să-şi fi ţinut promisiunea făcută după cea de-a doua sa vizită la Moscova, unde a semnat, la 9 aprilie, un contract cu banca rusească Promsviazbank. Aceasta le-a promis locuitorilor regiunii găgăuze carduri ale sistemului de plăţi MIR pe care vor fi transferate câte 2 mii de lei pentru pensionarii şi bugetarii din regiunea autonomă.

Astfel, începând cu 1 mai, pensionarilor din Găgăuzia, care au reuşit să depună actele pentru cardul MIR, li s-au transferat câte 9958 ruble ruseşti, echivalentul a 1891 lei. Guţul a omis însă să le comunice locuitorilor regiunii pe care o conduce că vor fi nevoiţi să meargă în Transnistria sau Rusia pentru a-şi scoate banii de pe acele carduri, întrucât, pe teritoriul Republicii Moldova, cardurile MIR nu sunt funcţionale.

De menţionat este faptul că sistemul de plăţi MIR a fost creat în anul 2015 în Rusia, însă imediat după începerea războiului agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei, mai multe ţări au renunţat la acest sistem de plăţi. În prezent, cardurile MIR pot fi utilizate doar în ţări ca Bielorusia, Cuba, Venezuela şi Vietnam, dar şi pe teritorii nerecunoscute ca Abhazia sau Osetia de Sud, iar una din condiţiile obligatorii de perfectare a acestui card este deţinerea cetăţeniei ruse, notează portalul media stopfals.md.

„Prin acordul semnat cu Găgăuzia, Promsviazbank s-a angajat să emită carduri bancare pentru fiecare pensionar. Pentru realizarea acestui lucru a fost suficient să completeze o cerere de deschidere a unui cont şi să prezinte o copie a paşaportului străin şi a cărţii de identitate a pensionarului.

De asemenea, a fost necesar consimţământul persoanei pentru transmiterea datelor personale la bancă, astfel încât procedura de deschidere a contului bancar să fie efectuată în Rusia. Cererea putea fi obţinută la primăria oricărei localităţi din Găgăuzia, iar pensionarii au fost ajutaţi de deputaţi, angajaţi ai administraţiilor locale, funcţionari şi voluntari", a declarat pentru RIA Novosti adjunctul departamentului de relaţii externe din Găgăuzia, Iurii Kuzneţov, fost consilier juridic al partidului Şor, scos în afara legii în Republica Moldova.

Potrivit acestuia, în Găgăuzia sunt circa 20 de mii de pensionari, dintre care 8 mii au reuşit deja să primească banii promişi. „Până la 1 mai, toţi găgăuzii care au depus cereri au deja carduri şi o aplicaţie în telefon. Restul pot completa documentele în orice moment, participarea la acest program fiind absolut voluntară, datele personale ale pensionarilor sunt protejate", a menţionat Kuzneţov.

Ştiind că aceste carduri sunt nefuncţionale pe teritoriul Republicii Moldova de mai bine de doi ani deja, autorităţile din Găgăuzia au insistat să le aducă în Moldova şi chiar au criticat autorităţile de la Chişinău că nu le-ar păsa de locuitorii din regiunea de sud a ţării şi au acuzat băncile moldoveneşti că, prin lipsa dorinţei de a deservi cardurile MIR, ar sta în calea unui trai mai bun al găgăuzilor.

Deşi banii vin din Rusia, stat agresor care a atacat Ucraina şi duce un război hibrid în Republica Moldova, folosind propaganda, dezinformarea şi ştirile false, administraţia Găgăuziei continuă să ridice în slăvi Federaţia Rusă, menţionând că „sursa de finanţare a acestui program de asistenţă pentru pensionarii găgăuzi poate fi considerată ca fiind un ʻfond umanitarʼ”.

Acuzând băncile din Republica Moldova că refuză să deservească, "Partenerii internaţionali (Federaţia Rusă, n.r.) oferă sprijin financiar locuitorilor din Găgăuzia. Scopul lor este de a îmbunătăţi nivelul de trai al grupurilor vulnerabile din punct de vedere social, din autonomie. Din păcate, nu există un astfel de sprijin din partea autorităţilor de la Chişinău", a declarat preşedintele Adunării Populare (parlamentul) din Găgăuzia, Dmitri Konstantinov, potrivit sursei citate.

„Una dintre opţiunile de a face rost de banii de pe cardurile MIR este de a cere rudelor care se află în Rusia să îi încaseze şi să îi trimită în Moldova prin intermediul sistemelor de transfer de bani. De asemenea, cardul poate fi utilizat în Rusia, Turcia, Transnistria şi o serie de ţări CSI", a explicat Konstantinov.

Având mereu o poziţie diferită de cea oficială a Chişinăului şi acţionând după cum îi dictează Moscova, administraţia de la Tiraspol a anunţat că pentru a-şi retrage banii de pe cardurile MIR, locuitorii Găgăuziei se pot adresa băncii Sberbank din Transnistria şi oricărei filiale a acestei bănci din regiune. Astfel, locuitorii din regiunea găgăuză trebuie să prezinte cartea de migraţie şi paşaportul, şi să renunţe la 2 la sută din bani, cât reprezintă comisionul pentru străini.

Precizând că beneficiarii cardurilor MIR nu vor putea fizic să le utilizeze pe teritoriul Republicii Moldova, ministrul Finanţelor de la Chişinău, Petru Rotaru, a menţionat că „avem sisteme internaţionale de plăţi, cum ar fi Mastercard, Visa şi altele. Ele sunt licenţiate în Republica Moldova, fiind utilizate de sistemul bancar. Nu cred că sistemul de plăţi MIR poate fi utilizat la noi în ţară. Nu există acces la acest sistem de plăţi”.

„O altă promisiune absolut falsă. Nici tehnic, nici practic nu poate fi realizat. Ministrul Finanţelor a punctat că este o iniţiativă care nu are sorţi de izbândă şi a fost creată doar pentru a mediatiza sau a justifica această plecăciune la Kremlin pe care a făcut-o respectiva oficială însoţită de suita sa, oameni care au înconjurat-o”, a declarat în acest sens purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Contactat de stopfals.md, expertul în domeniul emiterii şi acceptării cardurilor bancare Serghei Stoianov a explicat că „pe teritoriul Moldovei nu există nicio bancă licenţiată care ar opera cu cardurile MIR. Evident, pe teritoriul Moldovei nu pot fi retrase mijloace în numerar, nici nu pot fi efectuate plăţi prin intermediul cardurilor MIR”.

Mai mult decât atât, în Republica Moldova acţionează Legea privind tratatele internaţionale, care stipulează că acordurile de cooperare pot fi semnate de preşedinte sau de un membru delegat al Guvernului, iar Guţul nu este, a specificat pentru Nokta.md şeful Direcţiei Justiţie din Găgăuzia, Piotr Manol, sugerând astfel că acordul semnat de Guţul şi Konstantinov cu banca rusească nu ar fi valabil din punct de vedere juridic.

„Dacă başcana doreşte să coopereze cu cineva, ea urmează să propună iniţiativa respectivă Adunării Populare. Deputaţii trebuie să voteze această iniţiativă, după care iniţiativa este transmisă Guvernului şi Parlamentului. Acolo deputaţii trebuie să o susţină prin votul lor. Abia după aceasta, preşedintele ţării sau un membru împuternicit al Guvernului poate semna acordul”, a precizat Manol.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor