Chişinăul a demarat procesul ce o vizează pe başcana Găgăuziei. Ce acuzaţii i se aduc Evgheniei Guţul

Vladimir Putin şi Evghenia Guţul (facebook. com / Evghenia Guţul)
Redacţia
02.05.2024

O instanţă moldovenească a deschis marţi un proces care o vizează pe guvernatoarea regiunii Găgăuzia, o aliată a Kremlinului acuzată că a transferat fonduri din Rusia către un partid pro-Moscova.

Evghenia Guţul, care a ieşit din anonimat anul trecut prin câştigarea alegerilor locale, are opinii pro-ruse puternice şi se opune guvernului pro-european al Republicii Moldova, care acuză Moscova de amestec politic, relatează Reuters.

Potrivit procurorilor, Guţul a fost implicată într-o direcţionare sistematică de fonduri necontabilizate în perioada 2019-2022 pentru a finanţa partidul pro-moscovit "Şor", acum interzis, înfiinţat de Ilan Şor, un om de afaceri pro-rus în exil, condamnat pentru fraudă în Republica Moldova.

Sosită marţi la instanţa de judecată din Chişinău, Guţul a declarat că acest caz este fabricat. Câteva zeci de persoane au venit să o susţină la intrarea în instanţă.

"Astăzi a avut loc prima şedinţă de judecată într-un dosar fabricat împotriva mea şi a colegilor mei din Partidul Şor. Procesul a fost amânat pentru data de 27 mai", a transmis Guţul pe Telegram.

Ea a declarat reporterilor că procesul a fost amânat pentru că nu i s-a pus la dispoziţie un act de acuzare în limba rusă. Limba oficială a Republicii Moldova este româna.

Dacă va fi condamnată, Guţul ar putea fi închisă între doi şi şapte ani, au declarat procurorii, şi i se va interzice să ocupe funcţii guvernamentale. Ea este, de asemenea, acuzată că a plătit persoane pentru a participa la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul Şor în 2022.

Guţul a călătorit la Moscova pentru a se întâlni cu oficiali de rang înalt, iar în martie s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Republica Moldova, mica republică ex-sovietică condusă de preşedinta proeuropeană Maia Sandu, speră să adere la Uniunea Europeană până în 2030 şi să iasă de pe orbita Moscovei.

Relaţiile cu Rusia s-au deteriorat din cauză că guvernul a condamnat invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina vecină, a acuzat Moscova că a pus la cale răsturnarea guvernului şi a expulzat diplomaţi ruşi.

Trupele ruseşti ocupă Transnistria, o regiune pro-rusă care s-a desprins în urma unui scurt război la începutul anilor 1990.

Găgăuzia este o altă mică regiune autonomă ai cărei 140.000 de locuitori, în principal etnici turci, au avut relaţii dificile cu autorităţile centrale de când Moldova a renunţat la regimul sovietic în 1991.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor