NASA a înregistrat cea mai puternică explozie solară din 2006. Avertisment de puternică furtună geomagnetică în efect

Cercetătorii au înregistrat miercuri cea mai puternică explozie solară din ultimii 12 ani. Mai precis, au avut loc două explozii solare extrem de puternice, iar cea de-a doua, cea mai puternică, a provocat şi perturbarea masivă a comunicaţiilor.
Observatorul Solar Dynamics al NASA a capturat imaginea unei erupţii solare pe 4 septembrie 2017
Observatorul Solar Dynamics al NASA a capturat imaginea unei erupţii solare pe 4 septembrie 2017 (NASA / SDO)

Miercuri la ora 12:10 ora României (0910 GMT), au avut două explozii solare din clasa X - cea mai puternică categorie pentru o furtună solară. Prima explozie a fost de categoria X2.2, dar a fost surclasată doar cu 3 ore mai târziu, la ora 15:02 ora României (1202 GMT), de o altă explozie de categorie X9.3, potrivit datelor meteorologice ale centrului National Oceanic and Atmospheric Administration's Space Weather Prediction Center (SWPC). Ultima explozie X9 a avut loc în 2006 (şi a fost încadrată la categoria X9.0).

Potrivit SWPC, erupţiile au provocat perturbarea masivă a comunicaţiilor înregistrându-se o "zonă mare de întreruperi, pierderea contactului de până la o oră pe latura însorită a Pământului" şi afectând sistemele de navigaţie timp de o oră.

Exploziile solare apar atunci când câmpul magnetic al Soarelui - care creează pete solare întunecate pe suprafaţa acestuia - se răsuceşte şi se reconectează, eliberează energie exterioară şi supraîncălzeşte suprafaţa solară. Exploziile solare de clasă X pot provoca furtuni de radiaţie în atmosfera superioară a Pământului şi pot declanşa întreruperi radio, aşa cum s-a întâmplat miercuri, 6 septembrie.

În timpul exploziilor solare mari, soarele poate, de asemenea, să arunce un nor de plasmă energetică, un eveniment numit ejecţie de masă coronară (CME).

"A fost însoţite de emisii radio care sugerează că există un potenţial pentru un CME", a spus Rob Steenburgh, cercetător la SWPC, despre cea de-a doua explozie. "Totuşi, trebuie să aşteptăm până când vom obţine imaginile coronografice care să ne dea un răspuns definitiv", a mai declarat acesta pentru pentru Space.com.

Pe 4 septembrie, a avut loc, în aceeaşi regiune activă a Soarelui, o explozie solară de clasa M - care reprezintă o zecime de dimensiunea unei explozii de clasa X - ceea ce a condus la o ejecţie de masă coronală orientată către Pământ, care ar fi putut provoca aurore la sud de Ohio şi Indiana.

Niveluri de furtună geomagnetică G3
Niveluri de furtună geomagnetică G3 (SWPC)

Dacă ar fi orientată spre Pământ, aceasta ar putea conduce la aurore şi mai spectaculoase, dar ar putea deteriora şi sateliţii şi sistemele de comunicaţii. Norul de plasmă încărcat ar putea ajunge pe Pământ în una până la trei sau patru zile, a notat Steenburgh, deşi CME declanşate de exploziile energetice ajung în general rapid.

Niveluri de furtună geomagnetică G4 (severă) au fost observate şi la ora 2:50 ora României (23:50 UTC) vineri, 8 septembrie datorită efectelor unei ejecţii de masă coronară. Un avertisment G3 (puternic) sau mai mare continuă să fie în efect până la ora 09:00 ora României (06:00 UTC) pe 08 septembrie.

Niveluri de furtună geomagnetică G4 (severă)
Niveluri de furtună geomagnetică G4 (severă) (SWPC)

Nivelul excesiv de activitate a surprins cercetătorii deoarece Soarele se apropie de minimul său solar, având cele mai scăzute niveluri de activitate din ciclul său de 11 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință