Harvey Weinstein va fi rejudecat la New York, după ce i-a fost anulată condamnarea pentru viol

Harvey Weinstein (Getty Images)
Redacţia
05.05.2024

Fostul producător hollywoodian Harvey Weinstein va fi rejudecat la New York, a anunţat miercuri Parchetul districtual din Manhattan în faţa instanţei, la o săptămână după ce instanţa cea mai înaltă a statului a anulat condamnarea sa pentru viol din 2020, potrivit Reuters.

Weinstein a apărut în faţa judecătorului Curtis Farber într-un scaun cu rotile şi într-un costum negru, la mai bine de patru ani după ce condamnarea sa a fost salutată ca o piatră de hotar pentru mişcarea #metoo, în care femeile au acuzat sute de bărbaţi din industria de divertisment, media, politică şi alte domenii de comportament sexual nepotrivit.

"Nu a existat nimic consensual în acest comportament. Credem în acest caz şi vom rejudeca acest caz", a declarat procurorul Nicole Blumberg.

Weinstein, în vârstă de 72 de ani, ispăşea o pedeapsă de 23 de ani într-o închisoare din nordul statului Roma, New York. El a fost apoi transferat la spitalul Bellevue din Manhattan în urma ordinului de săptămâna trecută, potrivit purtătorului său de cuvânt, Juda Engelmayer.

Condamnarea lui Harvey Weinstein pentru viol, anulată de o instanţă superioară din New York

Farber l-a reţinut din nou pe Weinstein în arest preventiv şi a declarat că se aşteaptă să organizeze un nou proces după vacanţa de Ziua Muncii, dar nu a stabilit o dată fermă. Ziua Muncii în SUA cade pe 2 septembrie.

Weinstein a rămas tăcut în timpul audierii. Avocatul său, Arthur Aidala, nu a obiectat la arestarea preventivă a clientului său.

"Există un sentiment imens de uşurare că ne-am întors aici. Suntem foarte încrezători că, dacă va merge la proces, singurele cuvinte pe care le vom auzi la sfârşitul procesului vor fi "nevinovat", a declarat Aidala după audierea de la tribunal.

Aidala a declarat că Weinstein se va întoarce la Bellevue.

În februarie 2020, juraţii din Manhattan l-au condamnat pe Weinstein pentru că a agresat-o sexual pe fosta asistentă de producţie Miriam Haley, în 2006, şi pentru că a violat-o pe actriţa aspirantă Jessica Mann, în 2013. Ele se numără printre cele peste 80 de femei care l-au acuzat de comportament sexual neadecvat.

Condamnarea a inclus acuzaţii de agresiune sexuală de gradul întâi şi viol de gradul trei. Weinstein, care a negat că ar fi avut întâlniri sexuale neconsensuale cu cineva, a fost achitat de alte acuzaţii.

Avocata lui Haley, Gloria Allred, a declarat reporterilor că aceasta nu a decis dacă va depune din nou mărturie la proces, spunând că experienţa a fost traumatizantă.

"Această mărturie a fost în mod evident crezută de juriu şi, în plus, mărturia lui Mimi nu a fost singura probă prezentată", a spus Allred.

Săptămâna trecută, Curtea de Apel din New York a constatat că judecătorul James Burke, care a prezidat procesul, a făcut o greşeală gravă permiţând ca trei femei să depună mărturie despre presupusele agresiuni sexuale comise de Weinstein, care nu făceau parte din acuzaţiile penale împotriva acestuia. Instanţa a declarat că această mărturie privind "fapte rele anterioare" i-a încălcat dreptul la un proces echitabil.

Burke nu mai este în funcţie, astfel încât rejudecarea procesului din New York se va face de un alt judecător.

Weinstein a cofondat studioul de film Miramax, ale cărui filme de succes includ "Shakespeare in Love" şi "Pulp Fiction". Propriul său studio de film omonim a intrat în faliment în martie 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor