După o sută de ani, SUA va asista la o eclipsă totală de soare

(Captură Foto)

Pe 21 august a.c., Statele Unite ale Americii vor vedea, de la o coastă la alta a ţării, o „rară“ eclipsă totală de soare. NASA a estimat că aceasta va fi observată de mai mult de 300 de milioane de persoane şi că va ajuta în avansarea studiului „Regelui Soare“.

Într-o conferinţă de presă, National Science Foundation (NSF), National Aeronautics and Space Administration (NASA) şi National Center for Atmospheric Research (NCAR) au comunicat că activităţile de cercetare din întreaga ţară în timpul eclipsei vor avansa în cunoaşterea câmpului magnetic „complex şi misterios“ al soarelui şi efectul acestuia asupra atmosferei Pământului.

Eclipsa va fi prima totală de Soare care va trece peste Statele Unite ale Americii în secolul al XXI-lea

După cum se ştie, Luna este caracrerizată de un bizar amănunt: raza sa şi raza Soarelui sunt în proporţie egală cu cea dintre distanţa până la Lună, respectiv Soare. Astfel că Luna poate genera, atunci când trece prin dreptul Soarelui, eclipse totale de Soare. Acest detaliu este unic Lunii, niciun alt satelit nu beneficiază de o asemenea coincidenţă.

Cu o magnitudine de 1,0306, eclipsa va fi vizibilă de pe un coridor strâmt, peste Statele Unite ale Americii (de-a lungul unei întinderi de peste 110 km lăţime care traversează ţara de la Pacific la Atlantic, pornind de la Oregon, Carolina de Sud). Cea mai lungă durată a eclipsei totale va fi de 2 minute şi 40 de secunde.

Evenimentul marchează cea de-a XI-a eclipsă totală de Soare din secolul al XXI-lea, dar a XIII-a trecere a umbrei Lunii peste Pământ, în acest secol. Va începe pe coasta Pacificului dimineaţa la ora locală 10:15 terminând pe coasta Oceanul Atlantic, la 14.45.

NASA face deja recomandările obişnuite populaţiei: să nu încerce să vadă eclipsa direct şi fără protecţie. Singurul moment în care evenimentul va putea fi observat fără ochelari speciali este când Soarele este complet blocat de Lună.

„Este un eveniment unic într-o generaţie. Va fi (eclipsa) cea mai documentată şi mai admirată din istorie, spune Madhulika Guhathakurta de la NASA.

Luna se va alinia exact cu suprafaţa Soarelui, ceea ce va permite fizicienilor care studiază Soarele să observe coroana, inclusiv regiunile de obicei nedetectabile.

Această eclipsă este prima eclipsă totală vizibilă de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii din 1991 (an în care o asemenea eclipsă a fost vizibilă doar pentru o parte din Hawaii), prima eclipsă vizibilă din Statele Unite ale Americii continentale, din 1979.

Banda de totalitate a eclipsei din 26 februarie 1979 nu a trecut decât peste statele Washington, Oregon, Idaho, Montana şi Dakota de Nord. Numeroşi vizitatori s-au deplasat pe coasta Pacificului pentru a vedea eclipsa, întrucât era ultima eclipsă totală care avea loc în Statele Unite ale Americii în aproape patru decenii.

Oameni de ştiinţă americani cât şi amatori interesaţi să aibă experienţa unei eclipse totale au efecutat o croazieră de patru zile în Oceanul Atlantic pentru a vedea eclipsa de Soare din 10 iulie 1972 în timpul trecerii acesteia în apropiere de Noua Scoţie. Organizatorii croazierei publicaseră în reviste de astronomie şi în planetariumuri, anunţuri care subliniau absenţa eclipselor totale vizibile de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii până în 2017 (sursă).

Această eclipsă din 21 august 2017 este prima care traversează în totalitate teritoriul Statelor Unite, de la coasta Pacificului până la coasta Atlanticului - după 1918 - motiv pentru care au fost anunţate numeroase activităţi pentru a observa acest fenomen în întreaga ţară. Există temeri pentru efecte nedorite, cum ar fi blocaje de trafic, atunci când cerul va începe să se întunece în Oregon, Carolina de Sud.

Pentru oamenii de ştiinţă, evenimentul ceresc este o oportunitate rară de a testa noile instrumente şi de a observa evaziva atmosferă exterioară a Soarelui, sau coroana Soarelui care, în mod normal, este ascunsă de suprafaţă lucioasă a stelei.

Cercetătorii vor încerca să înţeleagă de ce coroana solară este mai fierbinte decât suprafaţa şi ce rol joacă lansarea de fluxuri mari de particule încărcate, cunoscute ca emanaţii coronale în masă, care pot perturba sistemele GPS şi alte tehnologii sensibile.

În plus, ei vor implementa numărul de aeronave care urmăresc eclipsa, mărind în acest mod timpul de observare al acestui fenomen astronomic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură