Moldovenii aflaţi în conflict cu legea vor fi monitorizaţi electronic
alte articole
Ministrul Justiţiei din Republica Moldova, Vladimir Cebotari, susţine că introducerea pe scară largă a monitorizării electronice în domeniul probaţiunii ar permite reducerea de aproape 10 ori a costului pe zi, pentru o persoană, faţă de care se aplică o măsură preventivă.
“Acest sistem poate oferi aproape aceleaşi asigurări organelor de investigaţie, de urmărire penală: o persoană nu se va eschiva de la răspunderea penală pentru că poate fi urmărită, localizată şi adusă forţat dacă va fi cazul”, a declarat oficialul în cadrul unei conferinţe de presă unde a fost prezentată brăţara pe care persoana învinuită de comiterea unei infracţiuni urmează să o poarte la mână sau la picior.
Aplicarea brăţărilor persoanelor neprivate de libertate le va oferi posibilitatea să continue studiile, să lucreze şi să interacţioneze cu alţi oameni, fiind evitate efectele negative ale penitenciarului şi izolarea de societate. De asemenea, aplicarea inovaţiei urmează să contribuie la reducerea riscului de recidivă în cazul agresării repetate a victimelor şi la reducerea populaţiei în penitenciare.
De asemenea, Vladimir Cebotari a menţionat că, astfel, persoana nu va fi transformată într-un criminal, pentru că nu va fi plasat în mediul unde “el trebuie să reziste, să lupte sau faţă de care trebuie să se apere”.
Ministrul Justiţiei a făcut aceste remarci la o zi după ce procurorii au prezentat imagini video şocante din penitenciar, în care câţiva deţinuţi îl bat cu bestialitate pe Andrei Brăguţa, care ulterior a decedat în penitenciarul "Pruncul" din cauza unei pneumonii. După publicarea imaginilor, mai multe voci au cerut demisia lui Cebotari în semn de respect faţă de viaţa umană.
Aplicarea monitorizării prin sisteme GPS/GPRS se efectuează la dispunerea instanţei de judecată şi opţional, la solicitarea procurorilor. Serviciul de probaţiune este responsabil de supravegherea modului cum persoanele condamnate îşi respectă obligaţiile impuse, sancţionate prin măsuri educative şi pentru care a fost suspendată executarea pedepsei cu închisoarea. În prezent, în R. Moldova activează 42 birouri de probaţiune, care supraveghează 11058 persoane din totalul de 17700 care au fost la evidenţă de la începutul anului curent.