Experţi ai FMI, în vizită la Chişinău

(TIM SLOAN/AFP/Getty Images)

O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson se află în vizită de lucru la Chişinău, în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie 2017. Pe parcursul vizitei, membrii misiunii FMI vor purta discuţii cu autorităţile Republicii Moldova în contextul pregătirii pentru consultările periodice prevăzute de Statutul FMI, pentru anul 2017, şi a evaluării programului susţinut de FMI prin mecanismele de finanţare ECF (Mecanismul extins de creditare) şi ECF (Mecanismul de creditare extinsă).

Misiunea va analiza evoluţiile recente din economie şi progresul atins în implementarea programului autorităţilor, va actualiza datele şi va evalua perspectivele la nivel macroeconomic şi va discuta cu oficialii moldoveni despre politicile macroeconomice din viitor.

Programul pe trei ani al autorităţilor R. Moldova, susţinut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanţat printr-un credit în valoare totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (DST) (sumă echivalentă cu circa 182 milioane de dolari S.U.A. şi cu 75 la sută din cota deţinută de RM la FMI), din care 41,7 milioane de DST (circa 59 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate.

Două treimi din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare, care prevede o rată a dobânzii egală cu zero până la finele anului 2018, o perioadă de graţie de cinci ani şi jumătate şi un termen de rambursare de 10 ani. Partea rămasă a creditului este acordată în baza Mecanismului de finanţare extinsă, care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,3 la sută), un termen de rambursare de 10 ani şi o perioadă de graţie de patru ani şi jumătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe