Valentin Crudu: În grădiniţe nu sunt planificate cheltuieli pentru produsele de igienă

Cu toate că problema există de mai bine de trei decenii, Ministerul Educaţiei a aflat despre existenţa ei abia după ce un grup de părinţi a protestat în faţa instituţiei solicitând autorităţilor să asigurare grădiniţele cu produsele igienice necesare.
Valentin Crudu, şeful Direcţiei Învăţământ General al Ministrului Educaţiei
Valentin Crudu, şeful Direcţiei Învăţământ General al Ministrului Educaţiei (europalibera.org)

Problema asigurării instituţiilor de învăţământ preşcolar cu hârtie igienică şi alte produse igienice necesare durează din anul 1986, dar Ministerul Educaţiei a aflat despre existenţa ei abia după ce un grup de părinţi a depus o petiţie în acest sens solicitând soluţionarea problemei de către Primărie, Ministerul Educaţiei precum şi Direcţia Generală Educaţie, Tineret şi Sport.

„Ieri, într-adevăr, am avut întâlnirea aceasta cu un grup de părinţi în care, în afară de declaraţia pe care au făcut-o ei, au venit şi cu o petiţie în scris. Ca urmare a acestei petiţii am convocat ieri în şedinţă factorii de decizie din municipiul Chişinău şi am aflat şi noi, fiindcă competenţa respectivă nu ţine de politica ministerului, ci a fost delegată autorităţilor pentru asigurarea inclusiv a pachetului igienic în grădiniţe, şi am aflat că în bugetul municipiul Chişinău pentru anul 2017 pentru instituţiile de educaţie timpurie nu sunt prevăzuţi bani pentru procurarea hârtiei igienice”, a declarat şeful Direcţiei Învăţământ General al Ministrului Educaţiei, Valentin Crudu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit reprezentantului Ministerului Educaţiei, problema urmează a fi examinată, însă din discuţiile cu şefii direcţiilor de învăţământ din sectoarele Chişinăului, inclusiv cu economiştii şi contabilii şefi, este clar că în bugetele instituţiilor preşcolare de învăţământ niciodată nu au fost planificate astfel de cheltuieli. Mai mult decât atât, potrivit şefului Direcţiei Învăţământ responsabilii de această problemă mereu au considerat că „igiena copilului, hârtia igienică trebuie să o asigure fiecare părinte separat”.

„Dacă vorbim de ţările din Europa, diferit se ia atitudine faţă de acest domeniu al educaţiei timpurii. De regulă, pachetul standard de educaţie este achitat de stat, iar celelalte cheltuieli sunt achitate de părinţi, fie cu o anumită participare, fie integral, bunăoară şi alimentaţia părinţii o achită şi faptul că stau la serviciu mai mult de 6-7 ore în instituţiile preşcolare. Noi avem o tradiţie şi nu cred că noi trebuie să intervenim foarte mult. Este necesar şi imperios timpului ca noi să avem această discuţie şi să încercăm cu autorităţile să identificăm soluţii”, a specificat Valentin Crudu.

Amintim că luni, 23 octombrie în faţa unor instituţii direct responsabile de sistemul educaţional din Republica Moldova, Primăria Chişinău, Ministerul Educaţiei şi Direcţia Generală Educaţie Tineret şi Sport a avut loc un flash mob organizat de Asociaţia Obştească „Părinţi Solidari” în legătură cu situaţia necorespunzătoare privind igiena din instituţiile de învăţământ şcolar şi preşcolar din Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe